Slide
Slide

Бургас. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД продължава да полага всички възможни усилия в развитието на трафика и инфраструктурата на Летище Бургас, изпълнявайки добросъвестно, своевременно и в пълен размер всички свои ангажименти и задължения към държавата, в ролята си на отговорен концесионер и коректен работодател на стотици служители – постоянен и сезонен персонал. Летище Бургас е отворено за пътнически и товарни полети, осигурявайки възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички свои пътници, посетители и клиенти.

През изминалата 2022 г. Летище Бургас отбеляза забележителен ръст от 72% на пътниците спрямо 2021 г., което представлява общ брой от 1,63 милиона пътници. Бяха обслужени 12 293 полета, от които 5489 редовни и 5169 чартърни, като бяха изпълнени полетни програми на 50 авиокомпании до 85 дестинации. Важно е да се отбележи, че този ръст е постигнат, въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус, които бяха сред основните пазари за морския аеропорт преди военния конфликт на украинска територия, започнал в началото на миналата година. Цели 6 нови авиокомпании изпълниха полети от и до Летище Бургас и 2 нови маршрута бяха добавени към летищното портфолио – Анталия, Турция и Жельона Гора, Полша.

Франк Кванте: На роуд шоуто в Полша действахме като един отбор, а не като състезатели

Нещо повече, за поредна година Летище Бургас доказа, че предлага най-високото ниво на безопасност и своевременно обслужване на всички свои пътници, тъй като летището беше сред малкото в Европа, които успяха да работят безпроблемно през изминалия летен сезон, благодарение на силните кампании за подбор на кадри и работодателската марка на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

За последните 16 години „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се утвърди като един от най-желаните работодатели в региона, предлагайки не само атрактивни и безопасни условия на труд, но и беше една от много малкото компании в авиационния сектор в Европа и света, които не съкратиха свои служители, по време на пандемията от COVID-19.

Франк Кванте се срещна с управниците на Бургас, обединяват усилия за привличането на повече туристи

Това развитие е базирано на непрестанното и активно промотиране на Летище Бургас от страна на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД на някои от най-големите международни туристически изложения през годините: WTM London, ITB Berlin, IFTM Top Resa Paris, на специализирани събития за туристическата индустрия във Виена, Варшава и т.н. През 2023 г. очакваме нови директни полети – от Познан (Полша), Каунас (Литва) и Дъблин (Ирландия) от Ryanair, от Рига (Латвия) от airBaltic и от Шчечин (Полша) от European Air Charter. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД също така промотира Летище Бургас на „туристическо роудшоу“ в Полша, организирано с подкрепата на Министерството на туризма на Република България, от 24 до 28 октомври 2022 г., където се проведоха множество двустранни срещи с представители на водещи тур оператори и туристически агенции от Полша.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД е готов за ранен старт на Лято 2023 още от края месец март, очаквайки да обслужи редовни и чартърни полети от/до 10 дестинации от 6 държави.

Същевременно, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД” не спира да инвестира в инфраструктурата на Летище Бургас като инвестиционната програма за летището се изпълнява по план и график и в пълна съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България.

Летище Бургас чества 95 години от своето основаване

От началото на концесията до края на 2022 г., повече от 103 млн. евро са били инвестирани в множество проекти за Летище Бургас. Ето и някои от най-големите от тях за последните 16 години:

  • Нов пътнически терминал с прилежащи паркинг зони и изцяло нова система за достъп;
  • Пълна реконструкция (обновяване) на ПР А – най-натоварената пътека за рулиране;
  • Разширение на перона;
  • Изцяло нова система за електроразпределение на територията на летището;
  • Нова сграда за пожарната служба и др.

В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на Летище Бургас:

  • Рехабилитация на пистата;
  • Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
  • Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ и др.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД работи интензивно с авиокомпаниите за развитието на свързаността на Летище Бургас, в и извън пиковия летен сезон. Летищният оператор е един от многото фактори, оформящи свързаността през зимния период на дестинация с характерно изразена сезонност. Наличието на търсене към определена дестинация и на голям брой потенциални пътници за входящ и изходящ трафик са най-важният фактор за даден целогодишен маршрут.

Сподели публикацията