Симандра. Вкусна, ароматна и хрупкава новина за всички почиващи на Халкидики! На 6 и 7 юли в селището Симандра (Община Неа Пропонтида), намиращо се на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики, ще се проведе Фестивал на домашната пита. Организатор на мероприятието е женският клуб на Симандра в сътрудничество с Клуба на професионалните готвачи на гръцката гастрономия и Училището за висше професионално обучение в Неа Мудания. Фестивалът се провежда под егидата на Община Неа Пропонтида.
Жителите и многобройните туристи на Касандра ще имат възможността да се запознаят с тайните на едно от най-популярните гръцки ястия – традиционната пита (или баница, както я наричаме в България). Най-сръчните домакини и майстори в бранша ще се представят в конкурс за най-добра ръчно точена пита, който ще се проведе на централния площад на Симандра във вечерните часове на двата почивни дни. По време на фестивала ще се състои презентация на една от кулинарните книги на Мария Екмектсиоглу, изключително обичана и уважавана в Гърция и Турция, популяризираща традиционните блюда на двете държави с дълбоки корени в историята и културата им. Организаторите са предвидили кулинарни забавления и за най-малките, изложба-базар на местни продукти и много музика.
Питата в Гърция, както и на целия Балкански полуостров, заема важно място в кулинарните навици и ежедневието на хората. Историята на гръцките пити датира от Древна Гърция, където са били приготвяни с мед, сирене и зехтин, замесвани от различни видове брашно. Днес питите са изключително популярни в цяла Гърция, като всеки регион има своите характеристики и вкусове, базирани на местните продукти – с ръчно точени кори или без кори, с разнообразие от сладки и солени плънки. Засищаща и вкусна, замесена с уважение и любов към народните традиции и кулинария, питата е един от най-популярните и обичани гръцки специалитети и присъства в менюто на всеки местен жител и турист.
ФЕСТИВАЛ НА ДОМАШНАТА ПИТА В СИМАНДРА 6-7 ЮЛИ 2024
Място на провеждане: централен площад на Симандра, Община Неа Пропонтида – Халкидики
Програма:
6 юли (събота):
20:00 ч. – “Децата и тестото” – куринарни забавления за най-малките
21:00 ч. – Представяне на кулинарна книга на Мария Екмектсиоглу
7 юли (неделя):
20:00 ч. – Конкурс за домашна ръчно точена пита
22:00 ч. – Музикална програма с Мария Арни
През двата дни на фестивала ще се проведе изложба-базар на местни производители.
Снимки: Александра Аграфиоти
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE