Slide
Slide

Варна. В разгара на серията от предновогодишни празнични мероприятия, в края на тази седмица ще се състои общонационален фестивал на автентичните български носии „Носията трепти на красивите снаги”.

Във фестивала са предвидени развлекателна, изложбена, образователна и кулинарна част. Мероприятието ще протече в Розариума на с.Неофит Рилски край Варна.

Веселбата ще започне с общобългарско хоро за всички мераклии, решили да покажат своите носии и да тропнат от сърце. След което, една след друга, ще започне вереница от приятни, полезни и интересни изненади за любителите на българското и българщината:

В развлекателно-изложбената част през двата дни гостите ще се наслаждават на вдъхновяващи истории и хумористични раздумки, както и ще станат част от дефилетата на българската хубост в автентични носии и украшения. Посетителите ще могат да чуят интересни истории за тях от стари майстори шивачи, да пробват някои от тях, и дори да им поръчат носии по индивидуални мерки. Най-ентусиазираните ще могат да се нагиздят и снимат с ръчно направени украшения, както и с царски венец, покрит с 24-каратово злато.

Програма на фестивала

В образователната част на фестивала посетителите ще научат и любопитни факти, закодирани в българското облекло чрез нашите шевици, разчетени от съвременните пазители на знанието – създателите и съмишлениците на проекта „История в шевици“: Славян Стоянов, Радослав Радков, Илонка Станкова, Ивелина Иванова, Огнян Иванов и Васил Василев.

На най-жадните за знание Славян Стоянов ще разкрие част от своя дългогодишен опит, посветен на семантиката и предназначението на мотивите в българската везбена орнаментика.

Златина Петрова ще разкаже изключително интересните легенди за Изетбейовата чешма от село Кардам и Преславската легенда за Радуловата чешма, както и ще представи символиката и предназначението на българския традиционен “Обреден месал с рози”, а Мария Христова ще сподели с гостите вдъхновяващата история на “Светицата в българска носия”.

Домакинът Цветомир Цонев ще увлече гостите в своята лекция „Пътят на розата през вековете”, а съпругата му Светла Касабова ще изнесе интересни факти за живота на несломимата българка, изкуствовед и философ д-р Евдокия Петева-Филова, посветила живота си на науката за везане на български носии.

В обедните почивки за доброто хапване ще се грижи Шеф Стоян Димитров, който ще готви пълен казан с леща с билки по стара тракийска рецепта и ще пече за най-гладните вкусни пърленки с чубрица. В кафе паузите гостите ще могат да се насладят на местните специалитети – кафе с рози и домашен десерт с рози.

Фестивалът на автентичните български носии „Носията трепти на красивите снаги” е с дати 10 и 11 декември 2022 (петък и събота) и ще се проведе в Розариума в с.Неофит Рилски край Варна.

Програма: https://events.rosarium.bg/event/skritite-poslaniq-v-bylgarskite-shevici/

Фейсбук група: https://www.facebook.com/groups/3228172207399207/

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA