Онлайн платформата за организиране на пътувания eSky.bg разкрива докъде летяха българите през 2023 г. и кои бяха любимите им дестинации
Онлайн платформата за организиране на пътувания eSky.bg разкрива докъде летяха българите през 2023 г. и кои бяха любимите им дестинации
Slide
Slide
Slide
Slide

Българите обичат да пътуват, но кои бяха любимите им дестинации за изминалата година? Това разкрива най-новото проучване на онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg. Начело на класацията с дестинации за city break пътувания на българите през 2023 г. стоят Италия и Австрия. До Бари и Катания сънародниците ни са платили под 80 евро за полет, а до Виена – около 123 евро. При по-дългите пътувания лидери са Италия и Испания. До Рим българите плащат по 108 евро за самолетен билет, а до Барселона – 151 евро.

През 2023 г. съответно 68% и 61% от българите, участвали в съвместно проучване на GfK и eSky.bg, са избрали самостоятелно организирани и резервирани city break пътувания или по-дълги почивки. Експертите от онлайн платформата за пътуване обобщават изминалата година в туризма и разкриват списък с дестинации за city break и по-дълги почивки, които са били най-популярни сред българите, резервиращи самостоятелно пътувания в чужбина.

Италия, Австрия и Англия са избор №1 за city break сред българите

Почти половината български пътници (44%) са посетили Италия през 2023 г. за кратко пътуване, продължило между 2 и 4 дни. Особено атрактивни се оказват Рим, Милано, Венеция, Бари, Болоня, Катания и Неапол.

Най-ниската цена за самолетни билети – около 64 евро и 79 евро (на човек) – са платили българите, резервиращи двупосочни билети до Бари и Катания. От друга страна, пътуващите до Рим и Венеция сънародни плащат от 100-110 евро на човек за двупосочен билет. Най-скоро преди заминаването са резервирани полетите до Катания (38 дни предварително), а най-дълго време между резервирането и пътуването е за избралите да посетят Рим (49 дни).

На второ място с резултат от 24% е Австрия, като Виена е безспорен лидер по брой резервации. Двупосочните самолетни билети за един човек струват около 123 евро, а средният период на предварителна резервация е 44 дни. На трето място сред най-предпочитаните от българите дестинации за city break през изминалата година е Обединеното кралство (с дестинация Лондон), чийто дял в класацията е 17%. Пътуващите дотам са похарчили средно по 106 евро на човек за резервация на двупосочни билети, като самите полети са резервирани 40 дни предварително.

Според експерта от онлайн платформата за пътувания eSky.bg Маргарита Касабова, „Не сме изненадани, че Италия е на първо място както за кратки пътувания като City break, така и за по-дълги почивки. Страната от години е в топ 3 туристически дестинации за българите. Това се потвърждава и от нашите проучвания, които провеждаме съвместно с GFK. Те показват, че българските пътешественици ценят както географската, така и финансовата достъпност на подобни бягства в чужбина, които само за няколко дни могат да ни накарат да се почувстваме отпочинали и пълни с нова енергия от преживяванията.”

Сподели публикацията