"Двореца" в Балчик/Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Балчик. ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик отбелязва 150 години от безсмъртието на Васил Левски с представяне на най-новите документални свидетелства за живота и дейността на Апостола на свободата.

Излезлият от печат само преди броени дни том III на сборник „Васил Левски, българските възрожденци и техните музеи“, вече е на разположение на посетителите на Културен център „Двореца“. В сборника са включени материали от проведената през ноември 2022 г. в НМ „Васил Левски“ национална конференция, посветена на 85 години от създаването на музея на Васил Левски в Карлово. Застъпени са две основни теми – „Нови документи и нови изследвания за български възрожденци и техните музеи“ и „Движимите културни ценности в образователните програми на къщи музеи на български възрожденци“.

В рамките на три дни 17, 18 и 19 февруари, всеки гост на Двореца, ще има възможност да се запознае с последните научни проучвания на академични преподаватели и музейни експерти, събрани в новия сборник. Освен това , ще може да прочете и новия юбилеен вестник , издаден от НМ „Васил Левски“, в който са застъпени текстове, свързани с рождената година на Левски, за учителя Левски и пребиваването му в Цариград, нови османски документи за издирването на Левски в Пловдивско, включително и в Карлово през декември 1872 г., за четата на Димитър (Петър) Топалов Войняговеца, за семейството на Ганю Маджереца, за приписаната на Апостола фраза „Дела трябват, а не думи“, за дейността на музея. Сборникът и вестникът са изложени в зала „Тихото гнездо“, където професионална презентация за музея в Карлово, ще посреща всеки посетител.

В предстоящите месеци ДКИ КЦ „Двореца“ и НМ „Васил Левски“, в резултат на дългогодишно ползотворно сътрудничество, планират изнесен открит урок.

Сподели публикацията