Добрич/Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Добрич. Това поредно отлагане на присъединяването на България към шенгенското пространство е ярка дискриминация по политически признак и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната, се казва в декларация, с която Общинският съвет в Добрич излезе. Тя е във връзка с решението, България и Румъния да останат извън Шенгенското пространство. Ето и пълният текст на декларацията:

Общински Съвет гр. Добрич категорично възразява Р. България и българските граждани да бъдат третирани от конкретни страни членки на ЕС като второстепенни граждани на съюза. Ние, гражданите в пограничните райони, разчитаме на падането на границите със съседните ни държави, за да можем да се възползваме от същинската идея заложена в създаването на ЕС-безпрепятствено и неограничено пътуване на хора и стоки в рамките на съюза. Това поредно отлагане на присъединяването на Р. България към шенгенското пространство е ярка дискриминация по политически признак и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи румънците да бойкотират австрийските ски курорти

Ето защо, като реакция към явната несправедливост от наложените ни от страна на Нидерландия и Австрия ограничения,  предлагаме и настояваме Народното събрание на Р. България, заедно с парламента на съседна Р. Румъния да предприемат действия и законови промени свързани с двустранното отваряне на границите между нашите две съседни страни и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния. Двете приятелски държави са изпълнили всички изисквания наложени от регламентите на ЕС и са готови да се превърнат в един общ пазар основан на равноправност и добри междусъседски отношения. По този начин, Р. България ще демонстрира отношението си към явната дискриминация и лицемерно отношение към една добронамерена, коректна и лоялна страна членка на ЕС, за каквато се считаме.

Сподели публикацията