Св. св. Константин и Елена. На 21 май православните християни прославят светите равноапостолни Константин и Елена. Днешният ден се отбелязва тържествено в храмовете, които носят името на двамата светци. Един от тях се намира на север от Варна, на територията на курорта „Св. св. Константин и Елена”. Манастирът е основан още през XIV век около съществуващия лечебен извор – аязмо. Вярващите казват, че лековитите му води повлияват болни очи и укрепват духа.

В 9.00 часа днес в манастира ще се отслужи света литургия и празничен водосвет. В 11 часа, на тържествен коктейл в Aquahouse hotel & SPA, д-р Илин Димитров – министър на туризма, ще даде началото на летния сезон в България. Това ще стане в присъствието на министри, посланици и експерти в туристическата индустрия. Годишнината преминава под егидата на Министерството на туризма и на община Варна.

Илин Димитров: България влиза в новия летен сезон със самочувствие, че предлага качествен туристически продукт

Началото на морския туризъм в България е поставено преди повече 115 години в Св. Св. Константин и Елена. Дестинация, съчетаваща богато историческо наследство и естествени природни богатства с модерни комплекси и висок клас услуги.

Красивите морски пейзажи, прекрасната природа и благоприятния климат са само част от причините за създаването му като първия български черноморски курорт преди повече от век.

Курортът сега

Днес той е един от най-атрактивните морски Балнео и СПА курорти в Европа. Място, където ваканцията е и грижа за здравето. Кулинарна дестинация, която предлага неповторими преживявания от аромати и вкусове. През последните години курорът се превърна в съвременна туристическа дестинация след успешно реализираните проекти.

Очарователна съвкупност от традиции, история, новаторство и съвременни модерни решения. Разположен само на 8 км. от морската ни столица Варна, курортът съчетава по уникален начин спокойния си неурбанизиран вид с модерни комплекси и разнообразие от услуги. Комбинацията от минерални извори, море, пясък и вековен парк правят мястото изключително подходящо за здравословна ваканция или кратко романтично бягство.

Днес имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елеонора, Елка

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA