Slide
Slide
Slide
Slide

Св.св. Константин и Елена. С пожеланието за безоблачно, щастливо и успешно лято, министърът на туризма д-р Илин Димитров обяви сезон ЛЯТО 2023 за открит. Това стана в най-стария български морски курорт – курорта „Св. Св. Константин и Елена“, с много символика, точно в деня на светците равноапостоли, дали името му. В този ден е и кулминацията на тържественото отбелязване на 115-та годишнина от основаването на курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

На откриването присъстваха министрите на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева, народни представители и членове на Комисията по туризъм в НС, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител на Област Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Варна Костадин Базитов, дипломати, много гости, официални лица и представители на туристическия бранш.

Намираме се на едно необикновено място, зелено, с прекрасни плажове, лековит климат, чудесна модерна инфраструктура и висококатегорийни хотели, заяви министър Димитров в приветствието си към многобройната публика и гости на събитието.
Той поздрави домакините и ръководството на морския курорт – изпълнителните директори Елена Косева и Ивелина Шабан и им връчи икона на светите равноапостоли Константин и Елена и грамота „за цялостен принос в устойчивото развитие на региона като целогодишна дестинация за морски и специализиран туризъм и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на дестинация и Бранд България“.


Министър Димитров подчерта, че освен със своята привлекателност заради модерната визия и добро управление, мястото е наситено с история и магия. Има легенди, че още през ХІV век тук е живяло монашеско братство, а след това е създаден едноименният манастир и първата гроздолечебница, с която може да се каже, че се слага началото на съвременния винен туризъм в района.

„Нашите предци още през 30-те години на 20 век са заговорили и за разширяване крилата на сезона – тази тема, за която не сме спрели да говорим оттогава. Те са се опитали да го направят – чрез предлагане на лечебни и балнео и СПА процедури“, подчерта министър Димитров.

Пред медиите Димитров съобщи, че туристическият бранш „внася“ близо 25 хиляди работници годишно. И през това лято ще бъдат наемани служители от страните от Средна Азия, като хотелиерите вече гледат за работна ръка и към Индия, Непал, Бангладеш.

Над 20 министри на туризма и делегати от 40 държави се очакват в края на май за регионална среща на Световната организация по туризъм, добави Димитров. Той посочи, че България е кандидат за Изпълнителния съвет и има шанс президент на организацията да бъде българин.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан подари на домакините икона на Богородица, която да закриля курорта.

Поздравление към гостите отправи Елена Косева – изпълнителен директор на “Св.св. Константин и Елена” АД.

Цветина Иванова от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм връчва поздравителен адрес и букет на Елена Косева

Поздравителни писма към министър Димитров и до курорта изпратиха представители на туристически организации, както и бившите министри на туризма Николина Ангелкова и Марияна Николова.

Прогнозите за летния сезон са, че резултатите ще бъдат по-добри от рекордната за сектора 2019 г., заяви Елена Косева. Традиционно в курорта се очакват най-много гости от Румъния, Германия, както и от страни от Централна и Източна Европа. Косева посочи, че курортът, който се позиционира във висококатегорийния сегмент на почивните бази, се радва и на голям интерес сред българските туристи. Ръст на записванията има от Израел.

Курортът разширява рехабилитационните услуги, които предлага, тъй като след пандемията се увеличава интересът към медикъл- и спа туризма, уточни Косева.

“Гостите търсят не само рехабилитационни процедури, но такива, които действат като превенция и увеличаване на имунитета”, добави Косева. По тази линия курортът разчита много на специалистите от Медицинския университет във Варна.

Юбилейната 115-годишнина на „Св.св. Константин и Елена“ ще бъде отбелязана с богат културен събитиен календар. Част от него са и Дни на гроздолечението, виното и спа терапиите. Хиляди варненци и туристи от съседните курорти избраха в прекрасния неделен ден да се разходят в курорта „Св.св. Константин и Елена“, някои от тях се включиха в празничните инициативи за малки и големи.

Сподели публикацията