Чарли Сием
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. За всички, които обичат класическата музика, един вълнуващ и незабравим концерт на най-красивия цигулар в света, Чарли Сием. Чарли Сием ще бъде придружен от съпругата си, контеса Виола Аривабене-Валенти-Гонзага, а на концерта ще свири заедно с маестро Итамар Голан.

Към двете звезди на класическата музика ще се присъединят гости и приятели за един незабравим емоционален спектакъл в легендарния Летен Театър Варна – с повей на морския бриз, нашепващ легенди за хиляди години величествена култура и славна история.

Един концерт за Варна – люлката на съвременната цивилизация, с най-старото обработено злато в света, началото на държавата България, поставено от Аспарух и до днес център на култура, изкуство и висок клас туризъм.
Чарли Сием пристига в България по покана на Татяна ф. Педерсен и Стайко Топалов в подкрепа на международен проект за популяризиране по света на културно-историческите ценности и обекти на България. Варна е първата дестинация от два концерта на звездата в България, като вторият ще бъде голям симфоничен спектакъл на 6 ноември в зала България.

Виртуозо Чарли Сием:

Чарли Сием е един от най-талантливите и популярни млади световни цигулари.
С широки музикално-технически умения, с дълбок репертоар, включващ незабравими произведения на класически и по-модерни композитори като Бах, Бетовен, Паганини, Брамс, Елгар, Шостакович, Холоуей, Прокофиев и други, и с изключителни импровизаторски техники, Чарли Сием се счита за истинско олицетворение на модерния изпълнител на 21 век. Роден в Лондон, в семейството на един от най-заможните и влиятелни норвежки бизнесмени, Сием започва да свири на цигулка още от тригодишен, след като чува музика от Бетовен (Violin Concerto) изпълнена от известния цигулар Йехуди Менухин. По интересно стечение на съдбата, две десетилетия по-късно Сием ще свири на същата тази цигулка, която слуша за първи път като дете, а именно цигулката на Менухин, като самата тя не е нищо по-малко от гениално произведение на изкуството, направена през 1735 г. от италианския майстор Гуарнери дел Джезу и наречена D’Egville.

Чарли Сием учи в Итън Колеж, завършва специалност Музика в Кеймбридж и специализира в Кралския Музикален Колеж в Лондон под ръководството на Ицхак Рашковски. От 2004 до сега, негов ментор е друг световно-известен цигулар и виртуоз Шломо Минц. Чарли е посланик на Фонда на Принц Чарлс (вече Крал на Великобритания). Сием има участия с много от най-престижните световни филхармонични оркестри и камерни ансамбли като Националната Чешка Симфония, КамератаЗалцбург и филхармониите на Лондон, Берген, Израел, Москва, Осло, Ротердам, Кралския Филхармоничен Оркестъри т.н.

Той е работил с топ диригенти като Шарл Дютоа, Едуард Гарднер, Зубин Мета, Яник Незе-Сеген, Сър Роджър Норингтън, Либор Пешек и Юри Сомонов. Международни фестивали, в които той е участвал включват Сполето, Ст. Мориц, Гщад, Берген, Уиндзор, Истанбул, Санта Лучия и други. Сием редовно изнася концерти, рецитали и участва в световни турнета в страни като Австралия, Франция, Израел, Китай, САЩ, Румъния, Турция, Италия, Германия, и други.
Чарли е гостуващ лектор в Кралския Колеж по Музика (Лондон), в Колежа по Музика на Лийдс, в Университета по Изкуства на Нанджинг (Китай) и в Академията по Музика във Флоренция. През 2014 г, Сием пише своето първо произведение за цигулка и оркестър – Canopy.

Чарли Сием има множество съвместни прояви с други световни изпълнители в широк спектър от жанрове; той е работил с The Who, Bryan Adams, Boy George, Miley Cyrus, Jamie Cullum, и други. Първия свой индивидуален албум, Сием издава през декември 2008 г. и досега има общо 10 издадени албума. През април 2023 се ожени на графинята на Монова/Венеция, Виола Аривабене Валенти-Гонзага. Чарли и Виола са посланици и рекламни лица на Армани, Диор, Хуго Бос и други. Младата двойка живее във Флоренция, Лондон и са чести гости в Palazzo Papadopoli, дворецът в който е израснала Виола и в който се венчаха холивудската звезда Джордж Клуни и красивата адвокатка-активист за човешки права Амал.

Маестро Итамар Голан:

Повече от две десетилетия Итамар Голан си партнира с най-забележителните инструменталисти на нашето време. Работата му му носи голямо признание от критиката и той е един от най-търсените пианисти на своето поколение, свирейки на най-престижните сцени по света.
Роден във Вилнюс, Литва, семейството му емигрира в Израел, когато той е на една година. Там той започва своето музикално обучение и на 7-годишна възраст изнася първите си концерти в Тел-Авив.
Многократно е получавал стипендии от Американо-израелската културна фондация, което му позволява да учи при Емануел Красовски и неговия ментор по камерна музика Хаим Тауб. По-късно с пълна стипендия от Консерваторията на Нова Англия в Бостън, той е избран да учи при Леонард Шуре.

От най-ранните си години страстта на Итамар Голан е камерната музика, но той също се е изявявал като солист с някои от големите оркестри, включително Израелската филхармония и Берлинската филхармония под ръководството на Зубин Мета, Кралската филхармония под ръководството на Даниеле Гати , Orchestra Philharmonica della Scala, Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и оркестър Philarhomia под диригентството на Лорин Маазел.
През годините той си сътрудничи с Вадим Репин, Максим Венгеров, Юлиан Рахлин, Миша Майски, Шломо Минц, Иври Гитлис, Ида Хендел, Кюнг Уа Чунг, Шарън Кам, Джанин Янсен, Мартин Фрост и Торлейф Тедийн и много други. Итамар е чест участник в много престижни международни музикални фестивали, като Salzburg, Verbier, Lucerne, Tanglewood, Ravinia и е направил множество записи за големи лейбъли като Deutsche Grammophon, Warner Classics, Decca, Teldec, EMI и Sony Classical.

През 1991 г. Итамар Голан е номиниран във факултета на Музикалното училище в Манхатън, което го прави един от най-младите учители в историята. От 1994 г. преподава камерна музика в Парижката консерватория. Итамар живее в Париж, където участва в много различни артистични проекти.

Сподели публикацията