Slide
Slide

Днес православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. След извършеното тайнство, хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството – Отец, Дух и Син.

Големият празник бе отбелязан подобаващо в цялата страна.

Венцислав Иванов от Добрич извади богоявленския кръст в Албена

Общо 17 смелчаци се хвърлиха в ледените води на Черно море край ваканционно селище „Албена“, за да извадят кръста по случай големия християнски празник Богоявление. Пръв сред тях бе Венцислав Иванов от Добрич.

Веднага след като получи благословия от йеромонах Филип Кирилов от храм „Свето Успение Богородично“ в с. Оброчище, той пожела на събралите се миряни здраве и благополучие през новата 2023 година, както и повече късмет, какъвто е имал той днес. За първи път през тази година два допълнителни кръста бяха хвърлени в морето и извадени от Калоян Коев от Добрич и Пламен Атанасов от с. Оброчище. „Това е изцяло моя инициатива, с която искам на Богоявление да отдадем почит към триединството на Бог – Отец, Син и Светия Дух“, сподели йеромонах Филип.

Проявата бе организирана от църковното настоятелство на храм „Св. Успение Богородично“ в с. Оброчище, съвместно с „Албена“ АД и „Албена Автотранс“ АД. По-рано в църквата бяха отслужени празнична Света литургия и Велик водосвет.

20 участници в надпревара да спасят Богоявленския кръст в Созопол

Богоявленският кръст по традиция беше хвърлен в морето от Отец Димитър, който тази година преди ритуала пръв влезе и освети водите.

Сред 20-те смелчаци най-бърз бе 29-годишният Стелиян Илиев, който извади кръста от морето. Той е от Созопол и е преподавател по физическо възпитание в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в града и вади богоявленския кръста за трети път.

По созополска традиция първият уловил кръста го разчупва на две и хвърля отново едната част още по-навътре в морето.
Вторият „спасител“ на Светия кръст бе 18-годишният Димитър Каракачанов, който също е созополчанин. Ритуалът приключи с мъжко хоро във водите на Черно море.

Тази година освен българи, в него се включиха трима украинци и един австралиец. Най-младият участник бе 17-годишен, а най-възрастният – на 47. Всички те получиха парични награди от Кмета Тихомир Янакиев за своето участие, като първенците Стелиян и Димитър получиха най-големите награди.

Днешният Йордановден в Созопол започна с литургия, водосвет и литийно шествие от храм „Св.вмчк Георги Победоносец“ до централния плаж, където да почетат традицията се бяха събрали десетки жители и гости на града. В честванията се включиха кметът Тихомир Янакиев, зам.-кметовете на Община Созопол, общински съветници и общественици.

С приветствие към присъстващите се обърна кметът Тихомир Янакиев, който пожела на всички най-вече здраве и честити празника на всички именици.

Обръщение към миряните отправи и отец Димитър, който пожелава вяра, упование и надежда. „За да живеем в един по-добър свят, трябва да загърбим собствения си егоизъм, да умеем да „влизаме в обувките“ на своите близки, които Бог ни дарява в дневния ни път. Нека Божията милост, радост и благоденствие да бъде във всеки един дом“, допълни той.

Банско

В ранното утро на Богоявление градът се огласи от звъна на църковните камбани, които призоваха миряните за празнична литургия. Честването на празника продължи с литийно шествие и с Велик Йордановски водосвет пред Духовно историческия център „Свети Паисий Хилендарски”. След освещаването на водата, литийното шествие продължи до централния площад, където, заедно с възрастните, дойдоха и десетки деца от класовете по вероучение.

Богоявленският кръст бе хвърлен за здраве във водата на фонтана, а за „спасяването” му се надпреварваха осем млади мъже. Първи до кръста стигна 17-годишния банскалия Петър Насков Пенчов от 11 клас на СУ”Неофит Рилски”.
Кметът Иван Кадев, заместниците му Сашка Въчкова, Стойчо Баненски, Костадин Атанасов и секретарят Иван Докторов поздравиха младежа и му пожелаха много здраве и късмет.

Сподели публикацията