Slide
Slide

2023 година започна успешно за платформата за къщи за гости athomebg.eu – сайта, чието развитие Bgtourism.bg следи с интерес. Този път разговаряме с Ива Костадинова, част от екипа на athomebg.eu.

„Започнахме успешно с резервациите за 2023 година, броят на домакините ни и на предлаганите къщи за гости и вили непрекъснато се увеличава, което ни радва и ни показва, че сме на прав път и предлагаме качествена услуга. Ние държим на коректната обратна връзка както с домакините, така и с потребителите и на тази база се стремим да подобряваме качеството на услугата, която предлагаме. В тази връзка, от края на миналата година вече предлагаме на домакините /собствениците на къщи за гости/, три абонаментни плана за избор: PRO, BASIC и PREMIUM. Подробностите за всеки от тях са изписани в сайта ни athomebg.eu“, обяснява Ива.

Според нея, интересът към наемане на къщи за гости и вили у нас се запазва относително висок. Това обаче, което прави впечатление, е постепенното повишаване на изискванията от страна на клиентите/ потребителите. „Клиентите търсят повече екстри в къщите за гости, които искат да наемат: басейн /да е отопляем през зимните месеци и по възможност да е с минерална вода/, джакузи, СПА услуги. Поставят изискване да има екстри и в общото помещение, където самостоятелно ще приготвят храната си: камина и барбекю, съдомиялна, миксер, пасатор и т.н. Голяма част от домакините бързо се настройват към изискванията на гостите си и повечето от тях са се постарали да им угодят. Разбира се, малко са тези, които могат да си позволят отопляем басейн през зимата, и то с минерална вода, но за топлите дни повечето от тях предлагат открит басейн – вкопан в двора или надуваем, с чадъри и шезлонги; джакузи; красиви открити веранди и навеси с барбекю и кътове за отдих. Макар и не точно СПА центрове, част от къщите за гости предлагат отделни СПА услуги – сауна, парна баня, релакс зона, фитнес зала. Друга тенденция, която се налага напоследък е, че нараства броят на клиентите, които искат настаняване в къщи за гости с изхранване от домакините, тоест – тип семейни хотели. Затова в нашата платформа вече предлагаме и семейни хотели. Трябва да отбележа, че и на това изискване от клиентите домакините се оказаха гъвкави – една част от тях предлагат домашно приготвена закуска, други – кетъринг от близък ресторант“, разказва Ива Костадинова.

Що се отнася до цените за наем на къщите за гости, всеки домакин си калкулира цената според разходите, които прави, и според екстрите, които предлага. Ако трябва да се говори за една осреднена цена на легло, то тя варира от 30 до 45-50 лв., твърди Ива. „Разбира се, смешно звучи едно такова изречение: „Търся самостоятелна къща с басейн и джакузи, до 20 лв. на легло“. Такава цена просто няма как да има. Особено през зимата, когато, заради високата цена на електроенергията, част от къщите за гости просто затвориха, другите пък вдигнаха цените.“

Малко са домакините, които отдават къщите си за гости на една и съща цена и през делничните дни, и през уикендите, продължава да разказва Ива от athomebg.eu. Останалите процедират по утвърдения от пазара начин: по-висока цена за уикенда, по-ниска – през делнични дни. Клиентите се дразнят от завишаването на цените на къщите за гости за националния празник, за официалните празници и за Нова година. Този принцип на поведение е наложен отдавна на пазара у нас и нека не забравяме, че е започнал първо от кувертите в ресторантите за тези празници. Така че, едва ли скоро тази практика ще отшуми.

Празна ниша в наемането на къщи за гости и вили все още остават резервациите за делничните дни, смята Ива. С изключение на отпускарските месеци юни, юли и август, през останалото време се заемат основно само уикендите. Но пък е много трудно да събереш компания за цяла къща за гости и всички да имат читави работодатели, които да им дадат отпуски по никое време през седмицата, обяснява тя.

За топлите дни, когато в къщите за гости могат да се наемат и отделни стаи през делничните дни – за една или две нощувки, от athomebg.eu са готови да изготвят цял маршрут за настаняване на клиенти, които искат да обиколят повече кътчета в България и да разгледат повече от прекрасните забележителности на страната ни, както и да им направят резервация за посещавани обекти.

Платформата athomebg.eu продължава да се развива положително във всички активности. В момента екипът работи по няколко новости, които ще станат факт след два-три месеца. Какви са те, Ива Костадинова не издава. Казва само, че те ще са в интерес както на домакините, така и на потребителите.

Сподели публикацията