Текст и снимки: ФБ Празник на сланината и греяната ракия в гр. Априлци
Slide
Slide

Априлци. Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща след 2 години пауза заради световната пандемия. По традиция организаторите привличат хиляди гости от цялата страна, благодарение на богатата и интересна програма. Празникът се открива  в 9.30 ч.

„Поради огромния интерес, тази година обособихме ново, по-голямо пространство от 10 декара, където да посрещнем гостите от страната и чужбина. Зарадвах се, когато с мен се свързаха групи на българи от Турция и Съединените щати, които ще се приберат в Родината специално за празника“  сподели кмета на Общината Тихомир Кукенски.

Специални гости за празника са екипа на „Хелс Китчън“, който ще снимат епизод от предаването близо до хората, точно тук и сега!

Ще звучат емблематични за родната ни музика изпълнители:

Откриване от детски гайдарски състав „Родопски полъх“- с. Челопеч, които вече завоюваха добро име и популярност.

Втори на сцената ще излезе народният певец Райко Кирилов, а след него за гостите на празника ще пеят внучките на Гуна Иванова – впечатляващите с чар и дарба  Ива и Велислава Костадинови. Те, заедно с Райко Кирилов, са част от Националния ансамбъл на българската армия.

Точно в 12 часа на сцената ще излезе самата Валя Балканска! Космическият глас на България ще се разнесе по площада в Априлци, под музикалния съпровод на „разказващия душата си с гайда“ Петър Янев и синовете му гайдарите Христо и Стоян.

През втория ден, 12 февруари, за гостите на празника ще пее бесарабската българска певица Лилия Семкова, която стана популярна и като „славеят“ от риалити предаването „Фермата. С емблематичната песен „Жалба за България“, певицата докосва сърцата на всички българи по света.

В културната програма ще вземат участие още ловешката фолклорна формация „Елит“ и Народен оркестър „Развитие“, гр. Стражица.

Всички посетители ще имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабина гозба”, сготвена в огромния „чорбаджийски тиган” – ястие, станало радост и символ на събитието.

Очакват ни емоции от разнообразни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

ПРОГРАМА
на Празник на сланината и греяната ракия – Априлци 2023 г.,

Първи ден: 11.02.23 г. /събота/

08:45 – 08:55 ч. – Водещ Живко Жечев: Обявяване програмата за деня
09:00 – 09:30 ч. – Начало: Гайдарски състав „Родопски полъх“ с ръководител Стоян Маджаров – с. Челопеч
09:30 – 09:40 ч. – Откриване на празника от Кмета на Община Априлци
09:40 – 10:00 ч. – Изпълнение на Ива и Велислава Костадинови
10:00 – 11:00 ч. – Изпълнение на Райко Кирилов
11:00 – 11:30 ч. – Изпълнение на Ива и Велислава Костадинови
11:30 – 12:00 ч. – Изпълнение на Райко Кирилов
12:00 – 12:30 ч. – Изпълнение на Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и и синовете му гайдарите Христо и Стоян
12:30 – 13:15 ч. – Кулинарно състезание „Хелс Китчън“ – Интро
13:15 – 13:55 ч. – Награждаване на кулинарни конкурси с участието само на местни производители:
• „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”,
• „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина” ,
• „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.
14:00 – 15:00 ч. – Кулинарно състезание „Хелс Китчън“ – Екшън
15:00 – 15:40 ч. – Фолклорна формация „Елит“ – гр. Ловеч
15:40 – 16:10 ч. – Кулинарно състезание „Хелс Китчън“ – Снимки

Паралелно със сценични изпълнения:

09:00 – 11:00 ч. – Приготвяне на „Бабината гозба“ в големия „Чорбаджийски тиган“
Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабина гозба”, приготвена в големия „чорбаджийски тиган“ от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук.
11:00 – 11:30 ч. – Игри от „Фермата“ с Гуспата /Димитър Господинов от „Фермата“ сезон 1 и 8/
13:30 ч. – 17:00 ч. – Игри от „Фермата“ с Гуспата

Втори ден: 12.02.23 г. /неделя/

10:00 – 11:00 ч. – Народен оркестър „Развитие“ – гр. Стражица
11:00 – 12:00 ч. – Лилия Семкова – народна певица, участник в ТВ предаване „Фермата“.

Сподели публикацията