София. За осемнадесета поредна година “Бакхус” раздаде наградите на най-отличилите се ресторанти в конкурса “Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino”. Те бяха връчени на 31 март на гала-вечеря с 6-степенно меню, подготвено от български и испански топ-готвачи и в партньорство с престижния Баски Кулинарен Център в Сан Себастиан.
снимка:
Освен че конкурсът навърши пълнолетие, тази година церемонията съвпадна и с още един чудесен повод за празнуване: Списание “Бакхус” навърши 20 години!
Ето и обявените победители след церемонията по категории:
Ресторант на годината Acqua Panna & S.Pellegrino: – Космос – * Креативна кухня: – aEstivum, Zornitsa Family Estate – – ANDRé – – Niko’las 0/360 – * Световна кухня: – Hamachi-ni, японска кухня – – L’Etranger, френска кухня – * Вкусно място: – Bistrello – – Щастливото прасе – * Дебют 2018: – Manzo – – Tam’s House – * Винена листа и напитки DiVino: – Niko’las 0/360 – * Нова вълна – Брънч-ресторант: – Multi Culti, Пловдив – – Фабрика дъга – * Ресторант на читателите: – Паваж, Пловдив – |
снимка:
Столичният ресторант “Космос” взе голямата награда. Той бе предпочетен тази година в наистина силна конкуренция заради иновативната си и смела концепция и акцента върху качествените български продукти.
снимка:
В категорията “Креативна кухня”, която отличава готвачите с най-успешен авторски почерк, тази година бяха връчени три награди: aEstivum, ANDRé и Niko’las 0/360. Това нестандартно решение на журито ясно показва, че нивото се покачва и кулинарната сцена вече може да се похвали с все по-конкурентна среда от кулинарни творци.
снимка:
За първа година “Бакхус” дава награда за “Световна кухня”. Ресторантите с типична локална или национална кухня стават все-повече и по-разнообразни. Те внасят допълнително богатство и правят кулинарна сцена по-интересна. В тази категория журито е избрало да отличи два ресторанта: Hamachi-ni, японска кухня и L’Etranger, френска кухня.
снимка:
Двама са победителите и в категорията “Вкусно място”. Ресторант Bistrello направи голяма крачка напред миналата година с нов екип в кухнята и нова концепция и това не остана незабелязано от журито. “Щастливото прасе” пък впечатлява с консиситентно интересно меню и вкусна храна.
снимка:
Двама са и дебютантите: столичният Manzo и Tam’s House в Пловдив. Журито обосновава избора си с това, че двете места са много различни като тип ресотранти и като концепция на храната, но и двете имат силни предимства и интересни страни, които си струва да бъдат отличени.
снимка:
Наградата в катеогрията “Винена листа и напитки”, която за втора поредна година се определя от професионалния екип на DiVino, тази година отива при Niko’las 0/360, като е оценен високо силният акцент върху българските и регионални вина в листата на ресторанта и добре балансирания избор.
снимка:
“Нова вълна” тази година е посветена на брънч-ресторантите. В последната година в София и по-големите градове се появиха тематични места, посветени изцяло на идеята за късна закуска. Категорията селектира само заведения, чиято цялостна концепция и меню са организирани около брънча, а не ресторанти, които предлагат и брънч през уикенда. Награди получиха “Фабрика дъга” – едно от първите тематични места в тази категория, което продължава да бъде и водещо в нея, както и Multi Culti в чаровния квартал “Капана” в Пловдив. Той впечатли журито с уют и вкусни предложения.
снимка:
За поредна година своята дума казаха и читателите на “Бакхус”, които избраха “Ресторант на читателите”. За трета поредна година той отново е “Паваж”.
Kонкурсът “Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & San Pellegrino” се провежда вече 18 години. Ресторантите, които участват, са селектирани от екипа на “Бакхус” и са оценявани от журито на конкурса, което се състои от опитни кулинарни журналисти и сътрудници на екипа с богат опит и знания. Ресторантите са оценявани чрез професионално-разработен стандарт, който покрива 20 критерия. Те обхващат цялостното клиентско преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването, съотоношението цена/качество, хигиената и интериора.
Тази година екипът на “Бакхус” за първи път въведе и нов елемент в селектирането на ресторантите, като се допита до широк кръг от 100 души от кулинарния бранш – готвачи, предприемачи, доставчици и партньори на ресторантьорския бизнес, кулинарни инфлуенсъри и гурмани, маркетинг специалисти. Мнението на тази професионална публика е взета предвид в процеса на селектирането на ресторантите.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE