Автобусният превозвач „Юнион-Ивкони“ евакуира пострадали българи от Лариса
Автобусният превозвач „Юнион-Ивкони“ евакуира пострадали българи от Лариса
Slide
Slide
Slide
Slide

Лариса. Над 10 български граждани от района на Лариса бяха евакуирани днес от автобусна компания „Юнион-Ивкони“ за България, съобщи Български новини. Молба за съдействие от пострадалите български граждани е постъпила в Генералното Консулство в Солун, от където са поискали съдействие от автобусният превозвач, който се отзова на призива за помощ и превози безплатно пострадалите българи и остава в готовност за помощ.

Към момента няма бедстващи българи в Гърция, според информация на дипломатическата ни мисия в Солун, където следят ситуацията денонощно.

Вчера бяха извозени около 30 български граждани по вода с хора от бреговата охрана до град Волос и после до Солун.

България има готовност да съдейства, ако е необходимо транспортиране или евакуация на български граждани, засегнати от наводненията в Гърция, коментира пред журналисти вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

МВнР следят ситуацията, в постоянен контакт сме с генералния консул в Солун, посочи тя.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е на обиклок в пострадалите от бурята региони обеща пълна подкрепа и ресурси за справяне с опустошителните последици от бурята Даниел в Централна Гърция.

Селата Фалани, Кулоури и Дасохори, разположени близо до град Лариса в района на Тесалия в Централна Гърция, получиха заповеди за евакуация в петък като предпазна мярка в отговор на въздействието на бурята Даниел, която удари региона. Всички квартали по бреговете на реката в Лариса в момента са потопени. Положението в Тесалия е тежко, много къщи и дори цели села тънат в калта.

Сподели публикацията