Проф. Стоян Маринов: По-добра реклама и качествен персонал са необходими на българския туризъм
Проф. Стоян Маринов: По-добра реклама и качествен персонал са необходими на българския туризъм

Варна. Висококатегорийните хотели близо до морето са пълни, каза за БТА  проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. По думите му свободни места има в базите с по-малко звезди, които са по-далеч от плажната ивица и предлагат по-нискокачествен продукт.

Според Маринов през това лято в комплексите около Варна най-голям е броят на поляците. Има и много почиващи от Германия, Румъния, Чехия, Словакия. Макар и с малък пазарен дял, се завръщат и гостите от Иран, каза още Маринов.

“През това лято броят на българите по Черноморието е значително по-малък в сравнение с миналата година”, посочи Маринов. Според него основният фактор е инфлацията, която топи спестяванията на хората и те се въздържат от разходи за почивки. От друга страна, отпаднаха ковид ограниченията в Турция и Гърция и много от сънародниците ни отново пътуват до тези държави, каза още Маринов.

Според експерта войната в Украйна допринася за по-ниския брой чуждестранни летовници у нас. Фактор е и хаосът по европейските летища през този сезон, който доведе до преориентиране на превозвачите към по-масовите туристически дестинации, допълни Маринов. Неговата прогноза е, че пристигащите с въздушен транспорт у нас ще са по-малко с 25-30 процента спрямо най-силната за родния туризъм 2019 година.

В комплекс „Златни пясъци“ има много млади гости, които идват най-вече, за да се забавляват, каза още Маринов. По думите му през последните няколко години в курорта са се обособили две части. В едната отсядат млади хора, в другата – повече възрастни хора и семейства с деца.

През последните години на пазара се очертава нов, доста сериозен сегмент – българи, които работят в чужбина, допълни Маринов. По думите му по родното Черноморие те пристигат на почивка за по една-две седмици заедно с семействата си. Има българи, които са вече постоянни клиенти на някои от хотелите, а нерядко водят със себе си и други хора, обобщи той.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE