Slide
Slide

с. Неофит Рилски/Варна. Фестивал на билките ще се проведе този уикенд в Историческия парк в село Неофит Рилски. Официалното откриване на „Чиста природа, богатство от билки“ е насрочено за 12 часа на 16 юли. Гостите ще бъдат поздравени от Детски танцов състав към Народно читалище „Васил левски 1959“ – Балчик, с хореограф Галина Гавраилова.

В 13 часа ще започне приготвянето на казан с леща и билки, а между 14 и 19 часа ще се проведат лекции на теми за различните билки в страната, тяхното влияние върху здравето на човека и интересни истории, свързани с тях. Началото на вечерната програма ще бъде поставено в 20.30 часа с възстановка на тракийски мистериален ритуал за прорицание, а в 21.30 домакините ще покажат Нестинарски ритуал за здраве. Денят ще завърши с общо българско хоро.

Демонстрация за замесване на хляб с квас и билки по стара тракийска рецепта ще се проведе на 17 юли – Денят за демонстрации, в който гостите ще могат да опитат хляб и билков сироп с шипки и рози. Включени са и следните видове демонстрации: на старинни народни рецепти „цярове и лекове“ и „как се правят бои от природни багрила“ от тефтерчето на Васил Левски.

Ще бъдат разказани легенди за билки и целебни ритуали по нашите земи, разкази за живота на пчелите и как да се приготви клеева тинктура в домашни условия.
Всички посетители от двата фестивални дни ще участват в томбола с награди „Златните билки на България“. Късметлиите ще си тръгнат със златен венец от шипки, златна роза дамасцена и златна лавандула.

Ивелин Михайлов, „Исторически парк“: За лицето на страната отговаря всеки един от нас със своите действия

В рамките на фестивала ще можете да посетите:

− „Магията на българската роза“ ООД – билкови сиропи, чайове, кафе и десерт с рози, позлатени бижута от билки.
− Миглена Савчева – леща с билки
− „Исторически парк“АД – баница с билки и билкови храни
− “EНА“ – билкови сокове и сладка без захар от българската природа
− „Хербалкан“ ЕООД – ателие за производство на екстракти и билкови тинктури
− „Нова Клетка“ – занимават се с рехабилитация на тялото, като се основават на биологични принципи, както и на медицински факти свързани с анатомията на клетките
− „Фарер” – занимава се с обработка и разпространение на 100% Натурален природен минерал (НБС*) – доказано най-качественият прочистващ минерал в света.
− “Вадимелис“ – Косьо Любенов – пълната гама билкови мехлеми, тинктури, хранителни добавки.
− Натурални сапуни „Сапун скръц“ Кина Илиева
− Надежда Николова – билков хляб с квас, натурални храни с билки
− Детска работилница „Да опознаем билките“ – децата ще се научат да разпознават основни видове билки, ще могат да ги оцветят и да засадят билка в чашка, която да отнесат в къщи.
− Надежда Максимова – билкарски курс, консултации, любов към лечебните растения
− KIBELA naturals – усещане за чистота и красота, вътрешна енергия, получена от подбрани натурални съставки и ароматни етерични масла
− Пчеларска ферма „Ценов“ – пчелен мед, клеева тинктура, мед с билки, свещи
− „Самодива“ Димка и Ненчо Ненови – „Билколечението е велико изкуство, за което не стига един човешки живот!“ – лечебни екстракти, чайове, мазила, билкови програми
− Георги Сираков – търсещ истината за българската история чрез българското Слово.

Сподели публикацията