Българско Движение „Син флаг” с любезното съдействие на Национална информационна агенция Bgtourism.bg започва представяне на българските обекти, сертифицирани по Програма „Зелен ключ” и отличени с престижната световна награда Зелен ключ. Всеки от тях ще има възможност да сподели екологичните си инициативи и успехи, с които се гордее, добри практики, мотивирани от Зеления ключ, нововъведения, които ги отличават в намаляването на въглеродния  отпечатък от туристическата им дейност. 

Търговище. Бутиковият ресторант Dieci е считан от ценителите и гастрономите за единственото преживяване на нивото на ресторантите със звезди Michelin, и най-доброто заведение за изискана кухня в България. Сгушен в провинцията на България, Dieci е кулинарно събитие, което е завладяло сърцата на своите клиенти с уникалната си смесица от местни вкусове и италиански кулинарни техники. Ресторантът се ръководи от динамичното дуо – шеф Джанфранко Киарини и съпругата му – директор на ресторанта/сомелиер Анна Киарини, които заедно създават изключително преживяване, надхвърлящо типичната вечеря.

Ексклузивната мрежа на Програма „Зелен ключ“ сертифицира само заведения по целия свят, които могат да докажат, че практиките им по отношение на устойчивостта са безупречни и честни. Строгият одит на място допълнително гарантира, че стриктните критерии на Зелен ключ се изпълняват безкомпромисно.

Успешни мерки на Бутиков ресторант Dieci в съзвучие с философията на Програма „Зелен ключ“, споделени от Джанфранко и Анна Киарини, които могат да бъдат полезни за всички в бранша:

Пластмаса: След нашия одит и сертифициране от Програма „Зелен ключ“, решихме да предприемем по-задълбочени действия по отношение на пластмасата. Обикновено разтопяваме всички видове хранителни пластмаси, използвани в нашата работа, и от тях правим тухли. От тези тухли планираме да изградим нашето ново съоръжение за рециклиране. Допълнително обаче решихме да надградим тази наша дейност, като с цел повторното използване на пластмасата, започнахме да я превръщаме във филаменти с диаметър 1,7 мм за 3D принтери.
Творческият резултат от това е създаването чрез 3D принтер на съдове с уникален дизайн, с които се сервират малки хапки. Моментът, в който се сервират те, е идеалното време да се предизвикат разговори сред нашите гости за намаляване, повторно използване и рециклиране на пластмасите.

Дърво: След одита по Програма „Зелен ключ“ решихме да реновираме и масите си, като ги изработихме от естествено паднало черешово дърво, чиято дървесина регенерирахме. А металните папионки, вградени в дървото, за да се предотвратят по-нататъшни пукнатини, са изработени от нашия рециклиран метал (разтопен на място). Това отново провокира разговори за използването на дърво, и как може да се възложи преработката му етично на външни изпълнители, и също така запознава гостите с възможностите за повторно използване на металните отпадъци. Остатъчната дървесина след изработката на масите беше превърната в малки дървени конструкции за сервиране на храна.

През 2026 г. ще разполагаме със собствена машина за производство на пелети, за да можем да отопляваме сградата с помощта на собствена регенерирана дървесина от паднали клони и дървета. По този начин прочистваме гората от опасни дървесни отпадъци и произвеждаме самостоятелно по екологично-етичен начин пелети за отопление на  ресторанта си.

Подова настилка и декор: След одита по Програма „Зелен ключ“ подовата настилка в ресторанта ни беше сменена с поръчково изработен естествен килим от коноп, а също така и в новата ни Хранителна лаборатория цялата климатична изолация по стените и покрива е направена от коноп.

Всички наши действия бяха отразени задълбочено в отзивите на нашите гости, които сравняват Бутиков ресторант Dieci в Девино, България, с ресторанти със звезди Green Michelin, като някои клиенти заявяват, че преживяването им в Dieci надминава това в известни заведения. Комбинацията от изключителна храна, персонализирано обслужване и уникални устойчиви практики създава преживяване, което е едновременно запомнящо се и несравнимо в България. Ангажиментът на ресторанта към сезонността е аспект, който го отличава. Рецензентите изтъкват екологичните практики, сред които преработването на всички хранителни отпадъци и използването на 98% местни съставки. Тази отдаденост на устойчивостта в нашите менюта е не само екологично отговорна, но и засилва автентичността и свежестта на нашите ястия. Dieci е известен със своето изискано и променящо се сезонно дегустационно меню с 10+1 ястия. Менюто е базирано на силната философия „От фермата до трапезата“. Dieci на италиански означава 10, откъдето идва и името – обслужва само десет ексклузивни гости на вечер.“

Заради забележителните екологични практики на Бутиков ресторант Dieci, Програмата „Зелен ключ“ го е отличила като най-устойчивия ресторант, не само в България, но и в Източна Европа за 2025 година.

Данни за контакт:

Dieci Boutique Restaurant

Официален уебсайт: https://www.dieciboutique.com

Адрес: 17 Димитър Василев – 7972 – с. Девино

Община Антоново, област Търговище

България, Европейски съюз

GPS–координати: 43°08’04.7″N 26°07’22.0″E

Анна Киарини: +359888435800

Джанфранко Киарини: +359888647788

Имейл: info@dieciboutique.co

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE

ПРЕОТКРИЙ СВЕТА 
Избери от над 1.3 милиона хотела в 195 държави с директни онлайн резервации на страхотни цени