Зофиа Игнатович/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Руслан ЙОРДАНОВ
Слънчев бряг. 99-годишната Зофиа Игнатович от полския град Краков е на почивка в България. Тя е отседнала в хотел „Несебър Бийч“ в курорта Слънчев бряг, а през последните 50 години не пропуска ваканция в страната ни.

„За първи път посетих България през 1974 година. Първоначално пътувах с влак, след това с автобус, а през последните години и със самолет, тъй като има полети от Полша. Преди пътувах със самолет от Катовице до София, а сега връзките са директно от Краков до Бургас“, сподели пред Bgtourism.bg Зофиа Игнатович. В първите години тя е била придружавана от съпруга си, който по-късно е починал. После е пристигала в страната ни със своите приятелки, а сега, заради възрастта си е сама, но не пропуска да почива на родното ни море.

„Планирам своите ваканции. Правя по две резервации годишно за почивка в България – през май и през септември, защото през тези периоди туристическите пакети са най-изгодни. През последните 50 години не пропускам почивките в българските курорти. Настанена съм в Дом за стари хора в Краков и спестявам от пенсията си, за да се радвам на прекрасното слънце в България. Така още през май тази година резервирах почивката си за втората половина на септември. Сега ваканцията ми е две седмици. Времето беше прекрасно, а от терасата се наслаждавах на морето“, разкрива туристката от Полша.

Тя споделя, че познава почти цялото българско Черноморие. Работила е в театър „Гротеска“ в Краков, където 25 години е била координатор, а след това преминава в частния бизнес. Престоят ѝ у нас преди години е продължавал по три седмици, като се е наслаждавала на красивите плажове и на лечебните свойства на минералната вода в курорта „Дружба“, който днес носи името „Св. св. Константин и Елена“.
„Помня, когато за първи път посетих България. Беше септември, а времето в Полша беше студено. Бях болна и пътувах с влак. Пристигнах във Варна, беше слънчево, имах резервация за хотел в Златни пясъци и нямах търпение да вляза в морето. Когато бях млада, посетих и Евин плаж“, спомня си Зофиа Игнатович.

„Моите приятели ме питаха какво виждам в България, че толкова често избирам страната за почивка. Отговарям им, че тук има хубав климат, прекрасно слънце и хора, които са гостоприемни и се усмихват. Казват ми, че на 100 години е време да видя Дубай, но аз продължавам да бъда вярна на България. Всеки път, когато тръгвам към България, си мисля, че това е моето последно пътуване, защото съм много стара, но аз имам цел – още веднъж да посетя тази прекрасна и слънчева държава. И всеки път се връщам. Сега моята нова цел е да отбележа 100-годишния си рожден ден на 29 март 2025 г. и през май да съм на почивка в България“, споделя туристката от Полша.

От кухнята ни тя харесва пресните плодове и зеленчуци, като най-любим ѝ е вкусът на гроздето. Обича българските домати, както и шопската салата.
По време на своя живот Зофиа не само е посещавала много дестинации в България, но и по света. Била е във Великобритания, Турция, Мароко, Испания, Германия, Русия, Литва, Франция, Тунис и Египет.
„България е №1. Спестявам от пенсията си, за да се завърна. На всички, които още не са били в България, ще кажа, че тази страна има всичко, което туристите искат да получат“, признава Зофиа.

99-годишната Зофиа Игнатович още сега планира да направи своята резервация за 2025 г., а тортата за 100-годишния й юбилей ще бъде от екипа на Bgtourism.bg/Снимка Руслан Йорданов

Каква е рецептата ѝ за дълголетие? „Без проблеми не може, но човек трябва да има ясна цел, която да преследва в живота си. Преди моята цел беше да стана сутринта, да се движа, да срещна нови хора. Най-важно е около нас да има истински приятели, на които човек да се довери. Истинският приятел е този, който е до теб, когато си беден. През цялото време съм се интересувала от новините по света. Трябва да се отделя повече време за пътешествия и по-малко време за технологиите, защото така се губи реалната връзка и контакта с хората“, е съветът на 99-годишната полска туристка.

Зофиа с Артур Маковиецки – главен представител на EXIM tours

„Още веднъж обещавам да дойда, когато стана на 100 години. После ще видим…“, с тези думи приключва срещата ни със Зофиа. У нас тя е пристигнала с полския туроператор EXIM tours, чийто агент в България е Destination Touristic Services.

Сподели публикацията