Slide
Slide
Slide
Slide

Друскининкай, Литва. Уелнес и СПА туризмът са сектори с изключително висока добавена стойност както за икономиките на държавите членки, така и за Европейския съюз като цяло. Това заяви бившият министър на туризма Зарица Динкова, която беше сред водещите лектори на годишния конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA) в Литва.

Тя изтъкна, че този сектор е не само свързан с туризма, но и с важни здравни политики, като същевременно се отличава с висока степен на иновативност. Уелнес туризмът е важен за развитието на регионите и осигурява поминък на местното население. „Европейските държави имат хилядолетни традиции в балнеолечението, България в частност. Необходими са инвестиции в качествени изследвания, за да може този сектор да заеме своето полагащо се място в социалните здравни схеми не само на пионери като Германия, Франция и Люксембург, но и да бъде достъпен за повече хора в целия ЕС“, заяви Динкова.

Тя открои и ролята на т. нар. “социалните предписания” за подобряване на психичното и физическо здраве чрез дейности като спорт, отдих и досег с природа, всичко това могат да съвместяват качествените балнео услуги.

„В днешно време близостта до природата и здравословният начин на живот са най-големият лукс. Бъдещето на СПА туризма е в нашите ръце – не само на тези, които предлагат услугата, но и на тези, които създават нов начин на мислене и грижа за здравето“, подчерта Динкова.

По думите ѝ, инвестирането в превенция всъщност е инвестиция в по-здраво и щастливо бъдеще за всички.

Бившият министър на туризма, който първи въведе реална реформа при изразходването на държавни средства за реклама на България зад граница, призова за обединение на усилията на бизнеса, политиците, организациите и научните институти. По думите ѝ само така може да се постигне по-добро финансиране за разработването на политики, които са социално ориентирани към СПА и уелнес услугите.

Динкова подчерта, че решенията за това се крият в ръцете на местните власти и националните правителства, които трябва да играят водеща роля при интегрирането на тези услуги в пакетите за здравна превенция и рекреация.

Сподели публикацията