Slide
Slide
Slide
Slide

София. На 10 октомври се очаква еврокомисарят по вътрешните работи да предложи България да влезе в Шенген и по суша. Това обяви пред БНТ ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Йорданка Чобанова. България и Румъния се надяват отпадането на граничния контрол към Шенген да влезе в сила до края на годината. Имаме подкрепата и на Унгария, която в момента председателства ЕС. Междувременно бизнесът продължава да трупа загуби заради липсата на свободни граници, обявиха от Българската стопанска камара, които организираха кръгла маса по темата.

“На 10 октомври предстои комисар Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета да бъдат премахнати и проверките по сухопътните граници. Очакванията и твърдата категорична подкрепа на Европейската комисия по този въпрос остава и вярваме, че до края на тази година решението ще бъде взето”, обясни ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова.

“Като критерии сме покрили всичко, но с какви очи да застана пред моя приятел австрийският канцлер и да кажа последните няколко години шенгенската ви външна граница се пази добре. Трябва незабавно България да има редовно правителство. Трябва на нашите партньори в Австрия да им гарантираме нулевата миграция”, каза председателят на Комисията по външна политика на 50-ото Народно събрание Бойко Борисов.

Сподели публикацията