Slide
Slide
Slide
Slide

Алберобело. Пулия е дестинация, която е известна със зехтина си, сочните и сладки цитрусови плодове, ароматните бели и червени вина, както и вкусната паста. Алберобело – малко градче с над 11 хиляди жители, намиращо се на близо 60 км от пристанищния град Бари, също се нарежда сред най-големите атракции и символи на региона. Векове наред то е дом на древни архитектурни чудеса, наречени „трули“. Изумителните бели варосани къщички с конусовиден покрив са осеяли цялата долина Итрия, но в Алберобело тяхната концентрация е най-голяма. Затова и градчето е включено в списъка на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство.

Трулите

Къщите са изградени от камък, но без хоросан или някакъв свързващ материал. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение, като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха на покрива стопаните са поставили орнамент.

Стените на трулите са дебели, за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно лятно време. В повечето случаи в трулата има централна стая, с допълнителни помещения подобни на ниши. По-голямата част от трулите имат една стая под всеки конус от покрива. Посетителите имат възможност да влязат в къщичка и да видят как изглеждат вътре.

Една от легендите гласи, че трулите са създадени от местните земеделци в резултат на високите данъци в миналото. Населението построява конструкциите без цимент и други спойки, защото така големи части от къщите бързо могат да се разглобят и после лесно отново да се сглобят.

Съкровищата на Пулия: Бари и Полиня̀но а Ма̀ре

В наши дни някои от трулите са превърнати в магазинчета за местни продукти, дрехи или сувенири, изработени от местни занаятчии. Други са превърнати в ресторанти, а трети в малки къщи за гости, в които  туристите могат да отседнат и да се насладят на усещането да нощуват в уютна трула.

Улиците са тесни и като лабиринт. Често наричат градчето Трулиленд, но в буквален превод името му означава „Красиво дърво“ (Albero – дърво, Bello – красиво). Наименованието трули идва от гръцката дума за купол трулос (τρούλος).

Забележителности в Алберобело

В близост до главния площад се намира църквата „Санта Лучия”, както и градския музей „Територио”, който е направен от 10 трули обединени в една.

Някой от по-интересните места в градчето са: Музей на виното, Музей на зехтина, базиликата на светиите Козма и Дамян. Тук дори и църква „Свети Антоний“, построена през 1927 г., е във формата на труло.

Сред атракциите е Сиамският труло. Това е една от най-старите къщички. Историята е свързана с двама братя, които са живели там общо и които са се влюбили в едно и също момиче, което въпреки че е обещало вярност на по-големия брат, всъщност се влюбва  в по-малкия. Сградата била разделена след семейната любовна драма със стена, но с два отделни входа, така за всеки от двамата братя имало по половин къща.

Локоротондо

Близо до Алберобело е Локоротондо – едно от 100-те най-красиви малки градчета в Италия, чийто историческия център е застроен в овална форма, откъдето идва и името му. Градът е записан в книгата на рекордите на Гинес, заради петте гласни „о“ в името си.

Това е град на красивите балкони, повечето от които си имат номера. Градът е известен със своите вина, както и с част от забележителностите си. Не пропускайте да посетите катедралата „Свети Георги“, в двете страни на фасадата й има статуи на Св. Петър и Павел.

Старият град представлява лабиринт от бели и тесни улици с много малки магазинчета за сувенири и ресторантчета.

Много от къщите са съхранили величествените си барокови арки и архитектурните детайли по фасада си, ярък пример за това е Дворецът Морели.

Чисто, красиво и цветно е градчето Локоротондо. От една от терасите му се разкрива красива панорама към долината Итрия с безкрайно поле с лозя, маслинови гори и малки разпръснати трули с конусовидни покриви. Какво е италиански град без джелато? В малките магазинчета тук ще се насладите на ароматни и разнообразни видове италиански сладолед, който не само в традиционните вафлени кофички или картонени купички, но и като бургер.

Алберобело и Локоротондо са част от програмите на българския туроператор Онекс тур, който организира директни полети до Пулия.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg

Сподели публикацията