Slide
Slide
Slide
Slide
Назад в историята на нашата цивилизация с полет на Aegean Airways  

София. Туристическа компания SOLVEX Ви кани на едно интересно пътешествие до Атина, за да се запознаете отблизо с част от историята на нашата цивилизация и едновременно да почувствате духа на столицата на нашата съседка Гърция. Пътуването ще се реализира от 20 до 23 септември с Aegean Airway.

Атина/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Атина е позната най-вече със своя символ – Акропола, който се извисява внушително над града. Построен през 5-ти век, в Златната ера на Перикъл в чест на богинята-пазителка на града – Атина този архитектурен комплекс впечатлява чуждите туристи с характерния стил на древна Елада. Запазените архитектурни експонати са грижливо съхранени в Новия Музей на Акропола, който  е едно архитектурно бижу, приютило повече от 4000 експонати.

Музеят е открит през 2009 г. Разположен на 5 етажа, в него са изложени артефакти от 3 епохи – гръцка бронзова, римска и византийска. В Музея може да видите фриза на Партенона от Акропола в оригиналния му вид, както и разнообразие от древни статуи и други впечатляващи експонати.

В своята история гърците са наследили много артефакти, които са превърнали в експонати в Националния археологически музей, който е един от най-богатите и интересни музеи в света. В него са изложени експонати от всички етапи на гръцката история – от праисторическа и минойска, през римска и елинистична, до класическия период и дори гръцката революция. Освен това, музеят съхранява и забележителна библиотека от над 20 000 редки книги, публикации и ръкописи.

Музеят Бенаки е частен музей, основан през 1930 г. от колекционера на изкуството Бенакис. В хронологичен ред е представена историята и културата на Гърция от праисторически времена до наши дни.

За туристите от особен интерес е и Древната Агора на Атина, която се намира в подножието на Акропола, от северната му страна, в центъра на древния град , както и Римският пазар, който е разположен  в района на Плака и датира от 1-ви век пр. н.е. Тук можете да видите останки от Библиотеката на Адриан /132 г. от н.е./, както и елегантната постройка на Кулата на ветровете – една от малкото запазили се в оригинален вид от римско време постройки. Смята се, че това е най-старата запазена метеорологична станция в света.

Атина привлича туристи не само с многобройните си исторически забележителности. Градът е рай за шопинг маниаците. В центъра на града е най-старият квартал на Атина – Плака, с неокласическите си сгради и тесни, павирани улички. Улиците и пешеходните зони са изпъстрени с туристически магазинчета, кафенета, традиционни таверни и ресторанти, както и няколко известни музея. Близкият квартал Монастираки е известен с антикварните си магазинчета и големия базар на улица Hephaestus, ще Ви върне обратно в други времена. Особено популярни за разходка и шопинг са и улиците Metropoleus  и  Stadiou. На улица Voukourestiou ще намерите престижни златарски и бижутерски магазини, а в близкия квартал Kolonaki отлични бутици са разположени около едноименния площад.

Всеки четири години светът е обединен от Олимпийски игри и тук Атина е първенец, като за това напомня Олимпийският стадион – Panathinaikon Stadium – Kallimarmaro който е друга, внушителна забележителност на Атина. Изработен от много качествен мрамор, стадионът е мястото на възродените Олимпийски игри през 1896 г., като през 2004 г. Атина отново беше домакин на Олимпийските игри и остави на следващите поколения  новия Олимпийски стадион. В наши дни тук завършва Маратонът и се използва за специални тържествени случаи и концерти.

Модерна Атина е един град, пълен с живот и културни събития целогодишно. Една дестинация, която освен с историческите си паметници, привлича гости и с живописните си квартали, кристалночистите води на близките плажове, оживения нощен живот и вкусна кухня. Младежката публика обича един нов район в центъра на града – Psyrri – пълен с ресторанти, модерни барове и оживен нощен живот, които привличат клиенти от цял свят.

Освен това, в предградията на Атина, можете да намерите няколко големи мола и аутлет центрове. В квартал Maroussi са разположени моловете Golden Hall и  The Mall, а в района Spata, в близост до летището ще намерите разнообразни магазини, молове и търговски центрове на известни марки

Преоткрийте древна Гърция в съчетание с предизвикателствата в нашия живот …

Сподели публикацията