Кранево. Ваканционният комплекс в Кранево Therma Village излезе с интересно предложение към своите гости, като ги покани на тур до съседния природен резерват „Балтата“, където в момента е обсипано с рядкото растение блатно кокиче. „Гостите на комплекса по време на Великденските празници ще имат страхотния шанс да се любуват на цъфтежа на блатното кокиче и красотата на събуждащата се природа в резервата“, съобщиха днес от ваканционния комплекс в Кранево. В непосредствена близост до него е голямото Зелено сърце на Добруджа. „Блатното кокиче е освен красиво и растение с голяма икономическа значимост. Употребява се като суровина за добиване на алкалоида галантамин, на чиято основа се прозивежда уникалното българско лекарство Нивали, което се прилага при лечение на детски паралич, болести на периферната и централна нервна система, неврит, невралгия.

То е застрашен вид и брането му в резервата е забранено. Всеки любител на еко разходките и еко туризма може да направи красиви и запомнящи се снимки!“, добавят от Therma Village.

Първите пролетни гости на Therma Village вече запечатаха уникалната за Европа лонгозна гора, простираща се на 18.2 хектара, в която в момента са цъфнали много блатни кокичета.

Резерватът заема територия от главния път Кранево — Албена, преминава зад хотелите на комплекса и достига плажната ивица на Черно море. В Балтата има безценна флора и фауна. Там през пролетта цъфтят множество редки и интересни цветя: блатното кокиче, снежното кокиче, дивия зюмбюл и блатния ирис (перуника) и много други.

Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е в плътна популация на територията на резервата. В „Балтата“ кокичето расте заради мокрите, засенчени места, характерни за влажните лонгозни гори. Популярните наименования на това рядко цвете са: „гергьовско кокиче“, „сазово кокиче“, „барско кокиче“, „водно кокиче“, „белоцвет“, „жабешко лале“. Видът е включен в червената книга на България с категория „застрашен“.

Блатното кокиче е многогодишно луковично растение, високо 65 см. Листата са линейни, а цветовете 3-7 на брой разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки. Цветът е съставен от шест еднакви, бели, със зелени върхове, дълги 10-15 ст околоцветни листчета. Цъфти април-май. Цветовете излъчват силна приятна миризма. Растението е лечебно и декоративно. Съдържа алкалоида “галантамин”, от който се произвеждат различни лекарствени препарати. Използва се като суровина за фармацевтичната промишленост.

Резерватът е богат на кислород и ободряващ въздух, който прави съседките хотелски комплекси едно от прекрасните и спокойни места за почивка.

Сподели публикацията