София. „По отношение на Магнитски акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. Държавните и общински фирми да бъдат предпазливи. Българският списък вече си изигра ролята”, каза премиерът Янев пред Нова.
В тези 3 реда има поне 2 неистини, пише 19min.bg. Едната е, че не бил чувал да се готви второ издание на списъка. САЩ най-официално информираха за това на среща с българския посланик във Вашингтон, а именно за този пост – първи наш дипломат в американската столица готвят Янев след края на служебното му премиерстване, ако не се случи нещо сензационно.
Още повече, най-важният му министър – финансовият, преди броени дни искрено и лично каза, че очаква втория списък Магнитски съвсем скоро.
Втората очевидна неистина е, че „българският списък“ бил свършил работа, „изиграл ролята“, както по-сполучливо заяви премиерът. Каква по-точно е тази роля обаче не сподели, защо ли?
И по-важният въпрос: Защо липсват общо поне 163 лица и фирми, свързани с този един от тримата главни герои в списъка, както 19 минути пита от месеци?
Защо в този списък на свързаните лица не присъстват например синът и жената на Васил Божков?
Защо липсват директни и прозрачни партньори в бизнеса му като Интралот на милиардера Кокалис с нейното 49-процентно съдружие в Еврофутбол и Евробет, които са извадени от списъка 6 дни след публикуването му – на 15 юни, като се цитира „прекратена свързаност”? Тя обаче е характерна за немалко от останалите – от Цветомир и Боян Найденови, заради чиито свидетелства Божков беше посочен от САЩ и даже имат документ от служебното МВР на Рашков за липса на свързаност с него, до Сашо Майонезата, който над петилетка няма общо с хазартния бос, ала те остават в позорящия списък – на какво основание са вътре?
Как е възможно в т.нар. български списък да присъства само един брат Ганев, при положение, че и двамата братя са съдружници на хазартния бос?
Защо в бг списъка има хора и фирми, които повече от 5 години нямат нищо общо с хазартния бос? Това пък повдига темата защо при 1-годишен американски хоризонт, в българския списък той е 5-годишен? На каква нормативна и друга база?
Важни въпроси, на които Стефан Янев дължи отговори. Както и на няколко други много важни въпроса, които вече започват да тежат и на правителството, и на президента пред кампания:
Защо правителството му не си мръдна пръста за истинска проваксинационна кампания, знаейки още напролет, че иде нова корона-вълна, та и пусна безконтролно всякакви неваксинирани туристи украинци и молдовци – това са най-изостаналите по този показател държави на континента, и резултатът е налице: сега заразата плъзна от морето и там е бум – Бургас с неговото поне 6 пъти по-малко от софийското население е с на практика равен брой инфектирани дневно?
Защо тази власт допусна бума на енергоцените, спирайки държавната Марица и отлично знаейки какво ще последва?
Защо не осветли случващото се с руския газопровод и държавните енергийни дружества?
Защо не спря корупционните екостикери – незаконни и ненужни, а както се оказа – и дефектни, които вдигат с 20 лв. стойността на автопрегледите, без да създават услуга?
Защо назначава отстранени за подозрения в корупция кадри и цели семейства и то в най-ресурсните ресори? Източник 19min.bg

*публикация

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA