Slide
Slide

Във Варна правят подбор на камериерки за Холандия, предлагат им заплати по 3400 лева

Каварна. С наближаването на летния сезон все повече се търсят кадри в туризма – камериерки, аниматори, готвачи, сервитьори, управители на хотели и др. Част от комплексите градят нови екипи, а други допълват единични бройки.

Една от обявите в Агенцията по заетостта гласи, че в Каварна търсят 5 камериерки с английски език, които да имат изкарани шофьорски курсове. Задължително е да имат до 1 година опит в професията. Кандидатурите се приемат до 25 февруари, а датата, от която са свободни работните места, е 1 март.

Средно една камериерка в Североизточна България получава средно 600-650 лева бруто, като заплащането и броя стаи, които трябва да чистят зависи от категорията на обекта. Стандартът е 18 стаи, като в тризвездните хотели се почистват на три дни. Петзвездните стаи се чистят всеки ден, а камериерките оправят по 11-13 стаи дневно, тъй като са по-големи и трябва да отделят повече внимание. Това лято обаче се е стигало камериерки да подготвят и по 25 стаи на смяна поради различни причини – липса на достатъчно колежки в обекта или да заместят друга камериерка. Средно по близо 40 минути камериерките у нас трябва да отделят време за почистването на една стая.

„Преди време търсихме камериерки с чужд език. Сега има голям недостиг на кадри. Голяма част украинки спасяват положението в обектите. Вече дори не питаме дали знаят езици, а търсим хора, които да работят“, коментират от туристическия бранш в Добричка област.

И докато у нас заплатите на камериерките масово са под 1000 лева, то Агенциите за подбор на персонал набират кандидатки за тази професия, които да се разписват месечно срещу близо 3500 лева в чужбина. Една от офертите е за хотели в Холандия, като подборът е във Варна. Предлагат им 10-дневно бързо обучение, 40-часова работна седмица, като заплащането на час е малко над 10 евро. Трудовите договори са директно с местен работодател.

Сподели публикацията