Slide
Slide

Шабла. Комисия, водена от кмета на община Шабла, Мариян Жечев участва в работно заседание с румънските ни партньори по проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия-първа цивилизация на стара Европа““.
Участниците от двете страни обмениха информация за направеното до момента. Обсъдиха неотложните действия, които трябва да предприемат и двете страни, а именно съвместно проучване, резултатите от което ще бъдат обявени на конференция през лятото на тази година.
В програмата беше заложенa и прожекция на документален филм за Големия остров в Зеления образователен център и посещение на археологическата забележителност.
Водещ партньор по проекта е община Шабла, а неин партньор е община Негру вода, Румъния. Проектът стартира през юли 2018 година и се очаква да приключи през юли 2021 година.
Общата цел на проекта е да се подобри устойчивото използване на културното наследство – културата „Хаманджия“ в българския и румънския регион Добруджа, чрез съвместните усилия и действия по опазване на културното наследство.
Предвидени са:
* реставрация на укрепителната стена на Големия остров;
* Изграждане на ново покритие на храма на Кибела;
* разширяване на пешеходната алея на острова;
* Изграждане на три погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността;
* обособяване на билетен център и др.

Сподели публикацията