Всичко, което някога сте искали да знаете за съветския лукс: пътеводител за московските хотели-шедьоври от епохата на Сталин. Хотел Radisson Москва
Slide
Slide
Москва. Хотелите, построени в Москва в разгара на треската за урбанизация в СССР (1930-50-те години), създават нова фасада на града. Те завинаги променят образа на руската столица, където в миналото преобладава буржоазната архитектура отпреди революцията.

За да издигнат грандхотели, които заслужено да впечатлят чуждестранните делегации, съветските власти събарят цели комплекси от сгради, източват блата и строят нови мостове. Освен че променят градския силует, новите хотели допринасят значително и за градския фолклор и скоро се превръщат в център на внимание и гореща тема за разговори.

Някои хотели са разположени в небостъргачи в неокласически сталинистки стил („Ленинградская“ и „Украина“), а други са построени по оригинални проекти в сталинистки имперски стил („Москва“ и „Пекин“). Трети пък са поместени в сгради отпреди революцията, които са напълно реновирани. Един такъв пример е хотел „Советская“, който наследява сградата на „Яр“, един от най-големите ресторанти в Москва през 19 век.

1. Хотел „Москва“

Снимка: хотел „Москва“

Построен в края на 1930-те години на площад „Манежная“ в непосредствена близост до хотелите „Национал“ и „Метропол“ отпреди революцията, „Москва“ е първият голям съветски хотел.

Първоначалната сграда е разрушена в началото на 2000-те години. По-късно на нейно място е издигнато точно нейно копие, където в момента се намира хотел Four Seasons в Москва.

Дясната страна на хотел „Москва“ се различава от лявата. Според преданието самият Сталин е одобрил окончателния проект. На съветския лидер предложили два различни проекта за фасадата, разделени от една линия, и той подписал десния. Тъй като никой не посмял да помоли Сталин да обясни решението си, архитектите комбинирали двата проекта в една сграда. Дясната част била по-строга, а лявата била декорирана с различни елементи.

Гледка от една от стаите в хотел „Москва“. Снимка: хотел „Москва“

По време на реконструкцията е взето решение разликата между двете половини на фасадата да бъде запазена.

2. Хотел „Украина“

Снимка: хотел „Украина“

Разположен на западния бряг на р. Москва срещу правителствената централа (наричана „Белия дом“), хотел „Украина“ е построен през 1950-те години. Дълго време той е сред най-високите хотели в Европа – височината му, включително с шпила, е 206 метра. Днес в тази историческа сграда се помещава хотел Radisson Royal.

Хотелът е седмият и последен от небостъргачите „Седемте сестри“ в Москва. Тъй като строителството му започва едва след смъртта на Сталин, съдбата му е определена от следващия съветски лидер – Никита Хрушчов. Освен с осъждането на култа към личността на Сталин, Хрушчов е известен и с иновативния си подход към недостига на жилища в СССР.

За да пресели наемателите от комуналните апартаменти, той построява пететажни жилищни блокове – т. нар. „хрушчовки“. Според градската легенда Хрушчов казал, че СССР няма достатъчно пари, за да поддържа такъв голям хотел и наредил на строителите да превърнат лявото и дясното му крило в жилищни блокове (около 60% от стаите в хотела). Възможно е в тази легенда да има доза истина, тъй като в лявото и дясното крило на хотела все още живеят обикновени граждани.

Изглед от стая в хотел Radisson Royal в Москва. Снимка: хотел Radisson Royal

Друга легенда е посветена на диорамата „Москва, столица на СССР“, която е изложена на първия етаж. 300-метровият макет на руската столица е направен през 1977 г., след което е изложен в Ню Йорк. Миниатюрната Москва жъне огромен успех в САЩ, като всеки ден привлича 30-40 посетители. Според слуховете астронавтът Нийл Армстронг моли съветското правителство да му продаде впечатляващия експонат, но получава кратък и ясен отговор: „Москва не е за продан“.

3. Хотел „Ленинградская“

Снимка: хотел „Ленинградская“

„Ленинградская“ е построен през 1949-1952 г. недалеч от площад „Комсомолская“, или „площада на трите гари“. Това е най-ниският от небостъргачите „Седемте сестри“ – височината му е само 134 метра с шпила. Днес в сградата се помещава хотел Hilton „Ленинградская“ в Москва.

Този хотел се отличава с впечатляващия си интериор, който е доста рядък за сграда от сталинистката епоха. В него има руски и руски барокови мотиви, които придават на лобито атмосфера на средновековен замък:

Снимка: хотел „Ленинградская“

В интериора има и стъклен таван във венециански стил, многопластови полилеи с дължината на цял етаж и асансьор с позлатени резби и позлатени бронзови панели на тавана. Между седмия и осмия етаж дясното стълбище е украсено с най-дългия светещ гирляндов полилей в света – рекордната му дължина от цели 15,5 м му отрежда място в Книгата за рекордите на Гинес.

Снимка: хотел „Ленинградская“

Подножието на стълбището се пази от митични бронзови зверове, които приличат на лъвици. Според една от легендите тези статуи са донесени тук от руски войници, които ги взели от Райхстага в Берлин след Втората световна война. Персоналът дори ги нарича „трофеи“. Фоайето на хотела е отворено за посетители и обиколки с екскурзовод. RB

Сподели публикацията