Slide
Slide

София. Базираният в Обединеното кралство и България производител и оператор на безпилотни самолети DRONAMICS и SOF Connect, оператор на летище София, обявиха официално своето партньорство за съвместни инициативи на летище София.

Изпълнителният директор на SOF Connect Хесус Кабайеро и главният оперативен директор Хенинг Пфистерер подписаха днес споразумението със Свилен Рангелов, изпълнителен директор и съосновател и Константин Рангелов, технически директор и съосновател на DRONAMICS.

Двете компании ще си сътрудничат за предстоящото международно представяне на първия произведен безпилотен самолет „Black Swan“. Събитието е планирано да се проведе на летище София, където двамата съоснователи ще представят на света първия безпилотен самолет създаден в България, както и плановете за разширяване на компанията.

Споразумението също така предвижда сътрудничество при демонстрации на полети, както и тестове на логистичната услуга за доставки в рамките на ден от летище София. Част от сътрудничеството ще се състой и в проучването на  допълнителни възможности за разширяване на сегашните производствени и тестови мощности на DRONAMICS с достъп до летището.

„В момента по-голямата част от екипа на DRONAMICS е базирана в България и ние сме изключително щастливи да открием страхотни партньори като SOF Connect за предстоящата церемония, която е знаково събитие не само за нас, но и за българския авиационен сектор. Нашите глобални амбиции са обвързани с развитието на силно ядро за R&D, базирано в София и това партньорство е чудесна възможност за нас.“ – каза Свилен Рангелов, изпълнителен директор на ДРОНАМИКС.

„Екипът на DRONAMICS е отличен пример за иновативна компания, която развива своята дейност в непосредствена близост до летище София. Затова за нас е много важно да подкрепяме и насърчаваме развитието на авиационните технологии на бъдещето. Изключително радостни сме, че сме домакини на представянето на първия безпилотен самолет  „Black Swan“, създаден от българи“, заяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „SOF Connect“.

За SOF Connect: От 19 април 2021 г. SOF Connect пое управлението на летище София за следващите 35 години. Основен акционер в дружеството е Мeridiam, които притежават 99% от капитала и акциите и австрийската компания Strabag, която има 1%.

Концесията е дългосрочен проект, който цели да развие и модернизира най-голямото българско летище, като приложи най-добрите практики и висок стандарт в услугите и обслужването. За целия период на концесията ще бъдат инвестирани 624 млн. евро.  Развитието на столичното летище ще допринесе за икономическия просперитет на региона, привличането на повече туристи и превръщането на България в желана дестинация.

За DRONAMICS: Базирана в Лондон (Великобритания) и София (България), ДРОНАМИКС е водещият световен разработчик и оператор на товарни безпилотни самолети. Техният безпилотен самолет „Черният Лебед“ (Black Swan) е способен да превозва 350 кг товар на разстояние до 2500 км на до 80% по-ниска цена в сравнение с който и да е съществуващ самолет, което позволява доставка в същия ден на големи разстояния. Основен фокус на услугата са доставки за електронната търговия, фармация и товари изискващи бързи доставки.

Основана през 2014 г. от братя Рангелови, предприемач и авиационен инженер, бързо развиващият се екип на компанията включва някои от най-добрите световни авиационни инженери и експерти по логистика. Компанията е носител на многобройни награди за иновации, включително наградата за иновация в сферата на дроновете от Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Инвеститори в компанията са  водещи предприемачи и мениджъри в сферата на авиацията, логистиката и технологиите от САЩ, Европа, Африка и Азия, както и рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и Илевън Кепитъл АД (България). ДРОНАМИКС е и първият и единствен стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят. 

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegram,  LinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията