Slide
Slide

София. Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти, информират от туристическото ведомство. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това стана ясно по време на работна среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представителите на бранша. В дискусията участваха Българска асоциация на туристическите агенции,  Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Новата заповед на здравния министър: Без руски туристи до 31 януари 2021 г., вижте кои чужденци ще имат право да влизат в България след 1 декември

Само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Всички, които ще кандидатстват за помощ от бюджета, не трябва да имат задължения към хазната, това заяви вицепремиерът. В момента се разработва безвъзмездната грантова схема, чрез която 50 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на туризма, което ще трябва да ги разпределят към крайните потребители – туроператорите и туристическите агенти, стана ясно по време на срещата. Сега се финализират последните процедури, след което туроператорите и турагентите ще могат да подават заявления за субсидиране. Базата за разпределяне на средствата ще е оборотът от предходната година, а процедурата ще е максимално опростена.

Вицепремиерът информира още, че новите правителствени мерки за подкрепа на бизнеса вече са в ход и от днес може да се кандидатства директно за 24-левова дневна помощ за хора в неплатен отпуск заради Ковид-19. Общо 156 млн. лв. от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени към бизнеси за бърза ликвидна подкрепа през следващите три седмици. Към момента 173 млн. лв. са изплатени на 21 000 микро- и малки предприятия по ОПИК. Предстои преразглеждането и на останалите 6000 проекта, кандидатствали по програмата, обясни още министър Николова. И уточни, че над 48 млн. лв. вече са отпуснати на туристическия бизнес по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 по данни от Министерството на икономиката.

Министърът на туризма започва проверки в къщите за гости, ще бъде безкомпромисна

Тема на дискусията беше и срокът, в който туроператорите трябва да върнат пари на туристите, в случаите на нереализирано пътуване спрямо разпоредбите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Според тях трябва да има удължаване на периода, което да даде на бизнеса глътка въздух. В рамките на срещата беше дискутирана и възможността за изменение на дизайна на мярката 60/40, която за сектор туризъм е 80/20.

Представителите на бизнеса поставиха и въпроса за лимитите на задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“, като според тях трябва да се коментират възможностите за промяна при сключването на полиците, която да даде по-висока степен на защита на крайните потребители.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията