Slide
Slide

Хотел Визуализа е финалист за LUXURY Property AWARDS 2022

Пловдив. Луксозното строителство в съчетание с реновиране и запазване на сгради с историческо значение ще бъде отличено от XII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022. Церемонията ще се състои на 7 октомври 2022 г. в 5-звездния хотел Санкт Петербург в Пловдив, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Финалист за престижните награди е новото бижу в центъра на града – хотел Визуализа, което съживява тютюнева фабрика „Орел“ и я превръща в бутикова сграда. Така се демонстрира съвременното правило за устойчивост на архитектурата.
В любимия на много българи роман „Тютюн“ на Димитър Димов, вдъхновен в Града под тепетата, много вероятно присъства „декорът“ на тютюневата фабрика „Орел“.
„Тютюневата атмосфера на Пловдив е била твърде подходящ импулс и декор на най-значителната творческа авантюра на писателя Димов“, коментира литературният критик Светлозар Игов.

Инициативата на RG PARTNERS (RG+P) в това архитектурно възстановяване събира своя опит от работа с архивно-типологични проучвания, анализ на ценностите, пряка работа с реставратори и консерватори, както и с адаптивни материали и технологии за реставрационна дейност: строителни разтвори и покрития за стени, подове и тавани, базирани на суровини от природата, следвайки местни традиции и техника на занаятчии, подобно на зографите със своята всеобхватност.
През годините RG+P специализира проектна дейност в културно-историческа среда по възстановяване и съживяване, експониране, реновации на исторически сгради, развивайки знанията си с въпросите, свързани с архитектурна частност и спецификата на всеки обект, следвайки своите принципи с отговори и информация за предварителни архивни и типологични проучвания, анализ на ценности, силуетни обследвания и анализи, предишни намеси и пр. Така състави своя конкретен план за действие в този специален за града обект за индивидуалния процес на проектиране, предписания и мерки, за консервационно реставрационните и адаптационни работи, за методическите указания за работа.

ФАБРИКА „ОРЕЛ“ е сграда, пocтpoeнa пpeз 1890 г. oт тютюнoтъpгoвцитe Димитъp Cтaвpидиc и Димитъp (Mapинoв) Mapдac пo пpoeĸт нa итaлиaнcĸи apxитeĸт. Зa времето cи фaбpиĸa „Opeл“ за тютюн и пaпиpocи e eднa oт нaй-гoлeмитe и нaй-мoдepни в Бългapия. B caмoтo нaчaлo нa XX вeĸ фабриката e ĸyпeнa oт итaлиaнcĸия индycтpиaлeц Kapлo Baĸapo, ĸoйтo дoĸapвa мoдepни мaшини и я пpeвpъщa в нaй-гoлямaтa и мoдepнa в cтpaнaтa. Baĸapo ocнoвaвa aĸциoнepнoтo дpyжecтвo „Cъeдинeни тютюнeви фaбpиĸи“, извecтнo пo-ĸъcнo ĸaтo „Kapтeлa“. Дpyжecтвoто oбxвaщa двe тpeти oт тютюнeвaтa пpoмишлeнocт в cтpaнaтa и oĸoлo 35% oт oбpaбoтĸaтa нa тютюнa. Πo вpeмe нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa Kapлo Baĸapo e пpинyдeн дa пpoдaдe фaбpиĸaтa и дa нaпycнe Бългapия. Toгaвa в гpaдa ce появявa xacĸoвcĸият фaбpиĸaнт Πeтъp Дяĸoв. Той ĸyпyвa пpeдпpиятиeтo и пъpвoĸлacнaтa тexниĸa нa Baĸapo, сближaвa ce c неговия син Едмондо, ĸoйтo мy cтaвa cъдpyжниĸ в aĸциoнepнo дpyжecтвo „Eгeйcĸo мope“, но фaбpиĸaтa изгapя в пожар. Cпopeд лeгeндaтa пoд тeпeтaтa гpaждaнитe нa Πлoвдив cъбиpaт вoлни пoжepтвyвaния, зa дa я възcтaнoвят изпeпeлeнaтa cгpaдa. Cлeд 9 ceптeмвpи 1944 г. фaбpиĸaтa e нaциoнaлизиpaнa и дo 1988 г. в нeя ce помещава шивaшĸa фaбpиĸa. Oттoгaвa сградата e ocъдeна нa caмoтa и paзpyxa.

Проектът се разви в частите градоустройство и инвестиционно проектиране в трите архитектурни фази – идейна, техническа и работна.
Съществен бе изборът, съвместно с възложител и реставратори на методологията за пластиране: справедлива грижа за тези, отговорни за опазване на художествените артефакти и за наличието на системи и технологии за интервенции с максимална степен на съвместимост и в същото време минимална степен на вредност за здравето на сградата и за човека.

„Спокойно можем да заявим, че в момента имаме достоен обект с използвани знания във възстановяването, био архитектурата, работейки с редица интересни и перспективни продукти в реалната възстановителна дейност.
Работата ни бе свързана с подбора на химически и физически напълно съвместими продукти с конкретни рецепти, отговарящи на нуждите от консервативна и научна реставрация, приета от Superintendency, материали с гаранции за трайност и стареене (за шаблонно теглени пластичните елементи по запазени оригинали бази, корнизи, фризове, пиластри и др.)“, разкриват архитектите.

Детайлите и монтажни планове за каменен цокъл са изведени в пропорционалност след обследване, запазвайки фрагментарния си първообраз.
За запазване на автентичност, характерна за епохата, е избрано специално висококачествено покривно титан-цинково покритие, което чрез естествени процеси на създаване на патина образува защитен слой. Продуктът е произведен в Нидерландия от NeDZink специално за този проект с марката NOVA с методология винкелфалц и шиндли, като за детайли за подконструкция на покрив са използвани мембрани на швейцарския производител Ampack. Подпокривната конструкция включва система за вентилация и топлоизолационна система по проектни детайли, консултации и методически указания на обекта.

Икономическите и финансовите операции са значими и надвишават по стойност ремонтните дейности на стандартните сгради. Добрите методи на възстановяване и консервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива утилитарност – хoтeлът paзпoлaгa c лyĸcoзeн pecтopaнт c тepaca, ĸoнфepeнтнa зaлa, фитнес, 45 cтaи и 7 aпapтaмeнтa нa 3111 ĸв.м, с включени тpи cyтepeнни нивa и пoдзeмен гapaж зa 14 aвтoмoбилa.


Съвременното съживяване в културно-исторически контекст и успешната естетическа притегателност на бутиков хотел „Визуализа“ дават възможност за запазване на характера за идентичност, значимост и непреходност – за ново начало с нов пулс за съвременни авантюри.

Интериорът на хотела е истинско предизвикателство – за тази емблематична сграда със 130 годишна история и сложно функционално преустройство. След задълбочено предпроектно проучване е изградена концепция за интериорното решение на база от една страна на исторически факти за вдъхновяващо и новаторско производство и търговия и от друга, заданието на инвеститорите за непреходен дизайн с високи изисквания за лукс, комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството.


Пловдив е град с 8000 години история и еклектична архитектура и култура – съобразявайки се с този факт, отправна точка става времето на създаване на сградата и нейната първоначална функция- фабрика за пури. Не случайно смелостта на това визионерско решение е съхранило духа на сградата толкова време.
Изборът на материали, текстури, архитектурни системи и технологии на изпълнение е свързан с основната идея за сложен синтез от минало, настояще и бъдеще с артистичен дух и запазване на културното наследство.

Във всеки един от елементите на интериора са използвани знакови за времето си решения, но със съвременна визия и материали: ламперии по стените, подовете с интарзии от различни италиански мрамори със специална обработка на текстурата и естествени паркети, ръчно ляти фризове и корнизи по таваните в съчетание с рисувани фрески , инспирирани от резачка за пури и по специален дизайнерски проект напечатан на платно, корпусните мебели са по индивидуален проект. С оглед на максимален комфорт са селектирани висок клас италиански мебели и осветление
Всичко това създава вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който е притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството.

Сподели публикацията