Slide
Slide

София. Министърът на туризма доц. Стела Балтова взе участие в първия Международен форум „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят“. Събитието, което се проведе в София, поставя акцент върху новите възможности за дигитализиране на културното наследство на България за бъдещите поколения. Форумът се осъществява под егидата на кампанията„Чудесата на България“ и на най-голямата неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“, чийто почетен председател е световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго, който утре ще изнесе грандиозен концерт в центъра на София заедно с оперната прима Соня Йончева.

Министър Балтова откри следобедния втори панел на еднодневния форум, като представи визията и постигнатото от Министерството на туризма за дигитализацията на културното ни наследство – една съществена част от туристическия сектор, която определя имиджа на дестинация България.

Дигитализацията допринася за иновативното представяне на културно-историческото наследство, за неговото подходящо промотиране, за събирането на задълбочена информация за обектите и съхраняването им за бъдещето, посочи министър Балтова. “Продължаваме да разглеждаме възможностите културно-историческите дестинации да бъдат надградени и дигитално представени, именно в отговор на нарастващите търсения на туристите за автентичност и съхранявайки идентичността си”, каза министърът и увери, че онлайн присъствието е водещо в маркетинговата стратегия на Министерството на туризма.

По време на форума бяха представени редица интересни платформи и сайтове за богатото наследство на България и неограничените нови възможности за туризъм, които се отварят. Отличени бяха и три общини за постижения, постигнати в дигитализирането на културно-историческото и архитектурното наследството – Столична община, Петрич – за реставрацията и социализацията на античен град Хераклея Синтика и община Бургас, чиято награда лично връчи министърът на туризма на заместник-кмета Деница Саватева.

Във форума участваха представители на бизнеса и неправителствени организации, на университетската и научната общност, архитекти, музейни работници и археолози, кметове и представители на общини с проекти в дигитализацията. Сред присъстващите бяха еврокомисарят Мария Габриел, министърът на културата проф. Велислав Минеков, генералният секретар на „Европа Ностра“ Снежка Михайлович, посланици и други гости.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията