Slide
Slide

Германското онлайн-издание „Шпигел“ разказва за перипетиите на едно германско семейство пенсионери, решило да заживее в България. За онези германски пенсионери, чиито пенсии не са особено високи, тази оферта звучи повече от примамливо: къща в България в специално селище за германци, швейцарци и австрийци, предлагащо всички удобства – ресторант, супермаркет, басейн, система за споделено ползване на автомобили (т.нар. каршеринг) и пълно медицинско обслужване 24 часа в денонощието. За не повече от 170 души. И всичко това само срещу 88 000 евро. Или пък срещу 300 евро месечен наем. А най-важното: всичките 27 едноетажни къщички, тип бунгало, с площ от 80 кв. м. са ново строителство и подходящи за възрастни и трудноподвижни хора. Мечтата на

Петер и Кити

Когато 84-годишният германец Петер Фром и 79-годишната му съпруга Кити научили за офертата, бързо решили да наемат една от къщите под наем. С тяхната пенсия, възлизаща на общо 800 евро, все пак след наема биха им оставали 500 евро за живот. А и техният хазяин, в чието жилище в Баден-Вюртемберг са живели 11 години, изненадващо прекратил договора им. Тъй като двамата не могли да намерят ново жилище на нормална цена, решили да се отправят към България. Селището все още не било готово, но инвеститорът обещавал да приключи със строежа до есента на 2018, пише „Deutsche Welle“, цитирана от dnes.bg. Въпросното селище за немскоговорящи пенсионери се намирало в най-североизточния край на България, северно от Шабла, в село Езерец. Инвеститорът, 64-годишният германец Инго Холке, живеел в Испания, където бил построил вече едно подобно селище. Но ако го попитате къде точно се намира то, кой живее в него и дали може да го покаже в интернет, ще получите или никакъв, или много уклончив отговор, пише „Шпигел онлайн“. Журналисти от изданието са се срещнали с инвеститора преди близо година – през март 2018. Тогава Холке ги уверил, че първите обитатели ще могат да се нанесат още през „следващата есен“, а до март 2020 година всичко щяло да бъде готово. Семейство Фром пристигнало в България през март 2018. И тъй като селището не било готово, инвеститорът временно ги настанил в една 3-етажна сграда в Балчик с гледка към морето, която обаче била непригодена за трудноподвижни хора. През август 2018 в село Езерец били построени само две къщички, но в тях нито имало ток, нито вода, нито дори път до тях. И никакъв работник не се мяркал наоколо – само бурени и строителни отпадъци. Къде е Инго Холке?

Инго Холке

Явно средствата на инвеститора били изчерпани, четем по-нататък в репортажа на „Шпигел онлайн“. Във всеки случай той отдавна не се бил мяркал в България, нито пък отговарял на запитванията на журналисти от изданието. Въпреки това Петер Фром продължавал да вярва, че съвсем скоро всичко ще се нареди и че идната пролет ще може да се нанесе със съпругата си в новото жилище. Германският пенсионер бил убеден, че не му трябва план „Б“, но все пак било добре, че със съпругата му не се решили на варианта да закупят жилището. Януари 2019. Строежът не е помръднал. Така прехваленото селище все още се състои от две къщички и никаква инфраструктура. Трудно е да повярваме, че до няколко месеца в Езерец ще се нанесат германски пенсионери, които да заживеят щастливо, доволно и евтино, пише „Шпигел онлайн“. Същевременно здравословното състояние на Кити Фром се е влошило. Тя рядко излиза от жилището в Балчик. Оплаква се от силни болки. И взима Ибупрофен – често много повече таблетки от препоръчителната доза. А съпругът ѝ Петер все така се надява, че скоро ще могат да се нанесат в тъй мечтаната къща в село Езерец.

Сподели публикацията