Slide
Slide

София. Ще предложа на Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 12:30 (00.30) часа вечерта. По искане на бранша днес ще обсъдя с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството тази възможност, за да може гостите да посрещнат спокойно празника. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при участие в сутрешния блок на БТВ. Тя подчерта, че капацитетът на гости в ресторантите се запазва 50%, като не се допуска струпване на хора. По думите й не се допускат и програми, но ще е по-хигиенично хората да останат в ресторанта, а не да се носи храна по стаите.

От 2021 г. българските граждани без статут на уседналост ще могат да пребивават без виза във Великобритания до 6 месеца

През изминалите коледни празници нямам нито един сигнал за нарушения, информира министърът. И посочи, че лично като таен клиент е посетила хотели, където се е уверила, че правилата стриктно се спазват. По думите й регулярните проверки, които се извършиха през декември, показаха, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани.

Няма да се допуснат тайни купони, категорична бе министър Николова, като допълни, че трябва да има самодисциплина. Тя уточни още, че контролните органи работят активно и има ли сигнали,  веднага се препращат към компетентните институции. Министърът посочи, че инспекциите и по време на Студентския празник- 8 декември, показаха, че правилата се спазват и прогнозите за празненства от много хора не се случиха.

Относно зимния сезон министърът заяви, че в момата резервациите са на 30%, като и в следващите месеци отново ще се разчита на български посетители. Очакваме записвания в последния момент, както и гости от съседните страни Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да дойдат с кола, обясни още тя.

Шопинг туризъм: Десетки хиляди българи са влезли в Турция през последните 24 часа, последен ден без PCR и отново дълги опашки

На въпрос за започналата ваксинация срещу Ковид-19 вицепремиерът посочи, че е готова да се ваксинира публично и очаква в най-скоро време да има тази възможност. Не считам, че може да навреди на здравето, но всеки сам преценява, уточни още тя. По отношение на туризма практиката показва, че антигенните тестове действат, заяви министърът.

БАЗ и СЗБ до медиите: Решение за удължаване работното време на ресторантите в хотели за Нова година е дискриминационно

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация за нашия бранш!

Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00.30 часа. В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм!

Припомняме, че ние подкрепихме отварянето на ресторантите в хотелите до 22 часа, за да има все пак къде да се хранят техните гости. Сега обаче се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията.

Няма как да бъдем убедени, че ресторант в хотел е по-безопасен от такъв извън него.

Съгласни сме с г-жа Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролиране среда, а не по стаите. Същото твърдим отдавна. Но подчертаваме, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки. И беше по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където се направиха огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда. За съжаление вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември, едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации.

Водени от горното настояваме да не се взима решение за отваряне на ресторантите в хотелите до 00.30 часа на 31.12.2020 г., което определяме като дискриминационно за останалата част от колегите ни.

Категорично отказваме да бъдем единствената изкупителна жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията