Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Министерството на туризма проведе онлайн среща с представители на сектора за обсъждане на разработена схема за предоставяне на безвъзмездни средства на стойност 30 млн., съгласно чл. 1, ал. 5, т.9, б. в) от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2021 г. В основата й е заложен принципът за компенсиране на загуби, възникнали от пряко или косвено ограничение в дейността на предприятията, вследствие от въведените мерки срещу COVID-19.

Представената схема се предвижда да обхване най-засегнатите предприятия от туристическия сектор. Предстои междуведомствено съгласуване в рамките на подготвен Проект на  постановление на Министерски съвет, за определяне условията, критериите, реда и размера на средствата, които се предоставят на предприятията, съгласно чл. 1, ал. 5, т.9, б. в) от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Министерството предприе тази стъпка за предварително обсъждане на мярката с представителите на туристически организации, за да може помощта да се използва по най-рационалния начин и да достигне до най-засегнатите предприятия. Средствата се предвижда да бъдат разпределени на пропорционален принцип до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот през 2019 г., съобразен с условията съгласно т. 3.1 на Временната рамка за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19.

Средствата до 30 млн. лева по вече внесената в Европейската комисия за нотификация мярка по чл. 112, ще бъдат използвани за преодоляване на ликвидните затруднения на предприятията от туристическия сектор, настъпили в резултат на пандемията.

Като трета мярка на стойност 6 млн. лева от предвидените общо 70 млн. в държавния бюджет, е разработената Схема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19 за периода от м. март до края на 2020.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията