Slide
Slide

Добрич. 40 от основаването на АЕМО „Стария Добрич“  ще бъдат отбелязани на 31 октомври. По този повод Община Добрич кани своите гражданите и гостите на Добрич да се включат в събитията, посветени на юбилея.

ПРОГРАМА
12.00 ч. – Празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен худ. ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев
10.00 ч. – 16.00 ч. – Изложба на занаятчийски произведения „Докосване до първомайсторите“
10.00 ч. – 16.00 ч. – Прожекция на филмите „Гевреци & Шапки“ и „Първомайстора – Илия Ковачев (1946-2005)“
10.00 ч. – 16.00 ч. – Изложба „Спомени от Стария Добрич“ по Янко Атанасов
10.00 ч. – 16.00 ч. – Празничен фермерски пазар

Съвременният Добрич възниква в началото на ХVІ в. Разположен е в средата на добруджанската равнина, на място, където се кръстосват основните по онова време пътища, свързващи центъра на Османската империя с отвъддунавските земи и Европа. Още с основаването си той се превръща в естествен административен, икономически и търговски център на вътрешноконтиненталната част на Добруджа. Традиционните за града и региона занаяти са естествено продължение на земеделието и животновъдството. Сред най-развитите са: абаджийството, терзийството, кожарството, кожухарството, каруцарството, хлебарството, касапството, грънчарството и златарството.
Днес част от тези занаяти могат да се видят в комплекса „Стария Добрич”. Намира се в самия център на града. Построен на мястото на старата Одун чаршия, той съхранява и представя градската архитектура, бита и занаятите в града. В документите, съпътстващи изграждането на комплекса, се казва: „Изграждането на етнографски комплекс в Добрич има за цел да съхрани, осмисли и покаже архитектурата, бита и стопанското минало на града. Пълното изграждане на комплекса е предвидено да стане на три етапа, след което посетителите ще имат възможност да се запознаят с производствените процеси на всеки занаят.“
Реставрирани са две каменни чешми, хан, часовникова кула и над двадесет занаятчийски работилници. Това е единственото място днес, където могат да се видят майстори, които да демонстрират стари технологии.

Предвид метеорологичната обстановка настъпват промени в осъществяването на събитията, посветени на годишнината: 

10.30 ч. – 16.00 ч., Ателие до Бъчварницата (бивша Аптека)

Изложба на занаятчийски произведения „Докосване до първомайсторите“  

10.30 ч. – 16.00 ч., Учебен музей (Възрожденско училище – сградата на РИМ – Добрич)

Прожекция на филмите„Гевреци & Шапки“ и „Първомайстора – Илия Ковачев (1946-2005)“  

10.30 ч. – 16.00 ч., Под навеса (зад бившата Аптека)

Изложба „Спомени от Стария Добрич“ по Янко Атанасов 

10.30 ч. – 16.00 ч. – Празничен фермерски пазар 

Концертът на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ се отлага за следващото издание на фермерския пазар.

 

Сподели публикацията