Slide
Slide

София. Българският туристически съюз чества днес националния си празник, който съвпада с навършването на 126 години от началото на организирания туризъм у нас и 171 години от рождението на големия български писател Иван Вазов.

Българският туристически съюз има дългогодишни традиции за развитието на туризма, въпреки трудните времена, в които се намира светът в момента.

Кулминацията на събитието е на върха на планината. Празничната програма предвижда в неделния ден да бъде дадено началото на туристически поход към Черни връх по три лъча: хижа „Алеко“ Черни връх; Златните мостове  х. “Кумата“ Черни връх; с. Железница „Скопарника“ Черни връх.

Днес е стартът и на планинското бягане „Витоша рън“ с начало от билетния център на НДК до Черни връх. За участниците и всички присъстващи е предвидена музикална програма и томбола.

Кога и как започва историята на организирания български туризъм?

НА 27 АВГУСТ 1895 Г. НА ЧЕРНИ ВРЪХ Е УЧРЕДЕН КЛУБ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ ПО ПОКАНА НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ – ВИДЕН БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИК, ДЕМОКРАТ, ЮРИСТ, ПИСАТЕЛ.

Годишнината се отбелязва последната неделя на август, затова датата на рождения ден на организирания български туризъм е плаваща.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията