Снимка БТС
Slide
Slide

София. По примера на популярния в цял свят испански поклоннически маршрут в събота, 23 юли т.г., от прохладата на връх Ком започна амбициозен международен проект – проучвателен преход по обекти на поклонническия туризъм от двете страни на Стара планина. Над 30 участници от България, Република Северна Македония и Сърбия ще обходят и публикуват в интернет рисувана релефна карта с падащо меню за множеството манастири и действащи хижи на БТС от връх Ком до нос Емине.

Авторитетът на водеща българска организация по проекта е привлякъл и българи от Бесарабия. Подизпълнители са ТД „Перелик” – Широка лъка (регистрирано още през 1935 г.) и партньорски спортно-туристически клубове от Република Северна Македония и Сърбия.

Говорейки на общия език на мира, участниците в международния проект не само ще актуализират съчетан продукт на поклоннически и пешеходен туризъм, но ще отправят и апел за трайно разбирателство на Балканите.

Припомняме, че векове наред поклонници изминават прочутия маршрут през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Най-популярният маршрут на Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев. Самият път е около 800 километра, които се извървяват пеш от поклонници, вървели по този път от хилядолетия. Свещеният път може да се мине пеша, с велосипед или на кон. Камино е успешно преминат, ако са изминати 100 km пеша или 200 km с велосипед или на кон.

Сподели публикацията