Slide
Slide

Слънчев бряг. Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с Мариана Олескив, ръководител на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. Събитието, в което се включиха и представители на бизнеса, е в рамките на работно посещение на г-жа Олескив в България по покана на служебния министър и не случайно визитата се състои на българското Черноморие, в к.к. Слънчев бряг. Домакин на срещата бе хотел Риу Палас.

Основна цел на визитата е възможността за разширяване и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между България и Украйна в областта на туризма.

Министър Балтова съобщи, че Украйна е желан и перспективен пазар, като страната е на трето място по посещение на туристи с ръст от 377% от началото на годината, по данни на ЕСТИ за пренощували туристи в местата за настаняване, спрямо 2020. Тя увери, че от месец юни възстановяването на туристическия сектор е трайна тенденция, а министерството на туризма работи в тясно сътрудничество със здравните власти, за да бъде гарантирана сигурността на гостите на българските курорти.

Пристигащите от Украйна пътуват основно с коли и автобусен транспорт, всяка седмица има и регулярни полети до Бургас.

Мариана Олескив, която е за първи път у нас, изрази увереност, че България е една от любимите дестинации за украинските туристи заради гостоприемството и чувството за украинските туристи, че са си у дома. Тя увери, че нейната страна също може да предложи разнообразен и интересен туристически продукт, особено в област Бесарабия, където има българска общност с богати исторически корени и културни традиции. Олескив съобщи, че в областта може да се практикува винен и кулинарен туризъм и в момента се подготвя голям есенен фестивал с такъв фокус.

Участниците във форума се обединиха около необходимостта за активно сътрудничество в областта на кадрите, обучението на персонала и приоритетното издигане на имиджа на професиите в сферата на туризма – въпрос, актуален както в България, така и за Украйна. Представителите на туристическия сектор потвърдиха, че хотелиерите са най-доволни от украинските сезонни работници по Черноморието. По данни на бизнеса, над 20 хиляди чуждестранни работници в момента се трудят по българското крайбрежие, а повече от половината са от Украйна. Голяма част от тях повишават квалификацията си, обикват България и често се завръщат и като туристи.

Беше предложено през 2022 година да се проведе в България бизнес-форум за детско-юношески туризъм, тъй като много активно се работи и с деца от Украйна, които идват на лагери по нашето Черноморие.

Представители на бизнеса благодариха отново на министерството на туризма и за оказаното съдействие при разрешаването на проблема с украинските автобуси с туристи, които бяха възпрепятствани при преминаването си през Румъния през месец май.

По думите на Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, който бе част от делегацията на гостите, проведените разговори са били интересни, важни и навременни, а диалогът – продуктивен и делови.

След разговорите гостите посетиха туристически обекти и настанителна бази, в която са отседнали украински деца, и се увериха в отличното качество на предлагания туристическия продукт.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията