Slide
Slide

Бургас. Самобитността на рибарското селище Ченгене скеле е част от духа на Бургас и има перспектива да се превърне в туристически продукт, който Общината ще развива.

Първите стъпки за това са предприети с реализирането на проекта „Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище „Ченгене скеле“. Той се осъществява по процедура „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас – Камено“, финансиран по Програма за морско дело и рибарство.

В момента се извършва проучване на нематериалното културно наследство, свързано с рибарството в Бургаския залив. Разработват се интерпретационни програми, подготвят се аниматори за тяхното провеждане. В процес на подготовка е изработване на идейна концепция за новия туристически продукт и изграждането на етнографска експозиция.

Създаването на новата атракция има за цел да промени профила на туризма в региона, като от сезонен той постепенно да стане целогодишен.

Едновременно с това реализирането на проекта ще спомогне за създаване на условия за опазването, популяризирането и препредаването на нематериалното културно наследство между отделните поколения.

Туристическата дестинация ще изпълнява и образователна функция да обогатява знанията на младите хора за традиционните занаяти, автентичните обичаи на бургаските рибари и местния фолклор.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията