Бургас ще популяризира по съвременен начин самобитността на рибарското селище Ченгене скеле (видео)
Бургас ще популяризира по съвременен начин самобитността на рибарското селище Ченгене скеле (видео)
Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. Самобитността на рибарското селище Ченгене скеле е част от духа на Бургас и има перспектива да се превърне в туристически продукт, който Общината ще развива.

Първите стъпки за това са предприети с реализирането на проекта “Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище “Ченгене скеле”. Той се осъществява по процедура “Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ “Бургас – Камено”, финансиран по Програма за морско дело и рибарство.

В момента се извършва проучване на нематериалното културно наследство, свързано с рибарството в Бургаския залив. Разработват се интерпретационни програми, подготвят се аниматори за тяхното провеждане. В процес на подготовка е изработване на идейна концепция за новия туристически продукт и изграждането на етнографска експозиция.

Създаването на новата атракция има за цел да промени профила на туризма в региона, като от сезонен той постепенно да стане целогодишен.

Едновременно с това реализирането на проекта ще спомогне за създаване на условия за опазването, популяризирането и препредаването на нематериалното културно наследство между отделните поколения.

Туристическата дестинация ще изпълнява и образователна функция да обогатява знанията на младите хора за традиционните занаяти, автентичните обичаи на бургаските рибари и местния фолклор.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията