Климент. Карловското село Климент става най-атрактивното село в Подбалкана и Средногорието. То добавя още обекти, които показват неговите традиции и история. Там вече е изградена алея, наречена „В делник и празник преди 100 години“. Уникалната атракция е по проект на кмета Мано Манов, финансиран от фондация „Пловдив 2019“, и представя селския живот в миналото. На големи пана, разположени на главната улица, са показани практиките по отглеждане на домашни животни, изработването на занаятчийски произведения, земеделски дейности. Посетителите могат да се снимат, да си правят селфита, ставайки част от героите на селото, и да опознават живота на Климент в делник и празник сега и преди 100 години, разказа за Марица Мано Манов.

В същото време кметството вече започна ремонт на три чешми. Средствата за подновяване на две от тях са дарение от коледарите на Климент.

Междувременно започнахме снимки на втора част на филма „Климент – заедно можем повече“, който разказва историята на читалището. Сценарист и постановчик в него е кметът.

Превръщането на Климент в туристическа дестинация е кауза на Мано Манов, която той следва вече 20 години – от избирането му за кмет на селото. През това време той създаде богата експозиция от предмети на бита, снимки и носии, която разказва историята и живота в Климент от основаването на селото до сега. Организира доброволци, които събраха в слово и ноти фолклора на селото. Възкреси кукерската традиция, коледуването, лазаруването и честването на Гергьовден. А през последните години по негова идея и инициатива бе изградена Алея на родовете.

Климент става едно от най-интересните за посещения от туристи места в региона. По време на розобера тук всяка година идват групи френски туристи, които се любуват на розовите градини и надничат в селския бит от днешния ден и от миналото. Скоро тук ще се появят и първите къщи за гости, твърди кметът на Климент Мано Манов.

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA