Ансамбъл "Бизоне" с Ева Майдел минути преди началото на международния фестивал в Брюксел.

Брюксел. Български народни танци и пъстри носии оцветиха празнично Брюксел на православния Великден.

Евродепутатът Ева Майдел поведе днес Голямото българско хоро в Сърцето на Европа. По нейна покана в проявата тази година се включи ансамбъл „Бизоне“ от Каварна.

Ева Майдел с момичетата от ансамбъл „Бизоне“

Участието на фолклорния ансамбъл „Бизоне“ от град Каварна на централния площад в Брюксел протече при голям интерес.  Хиляди българи, присъстващи на фестивала, които живеят и работят в Белгия и съседните държави Холандия, Люксембург и Германия, споделиха, че се чувстват горди. Чужденците останаха очаровани, като те се надпреварваха да си правят снимки с българските участници и да запечатат изпълненията им с мобилните си телефони и камери.

 

Пикаещото момченце – една от забележителностите на Брюксел, днес бе облечено с българска носия.

Инициативата показва не само красотата на автентичния ни фолклор, но и талантливото лице на българските музиканти, изпълнители и творци. Хорото бе започнато от Кристалина Георгиева през 2013 г., като тази година се провежда за шести път.

В Голямото хоро в Брюксел тази година се включиха музиканти и танцьори от ансамбъл “Бизоне” от Каварна, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, съставът от българи “На Хорото в Брюксел”, както и Ансамбъл “Здравец” от Гент.

Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Balkan trafik festival

GIANT HORO IS ON!SEE YOU AT GRAND PLACEMany many more dancers coming! Come by you have until 17h30! ??????

Публикувахте от Balkan Trafik Festival в Неделя, 28 април 2019 г.

Припомняме, че единодушно Общинският съвет в Каварна и кметът на черноморския град Нина Ставрева подкрепиха в инициативата тази година да участват 16 млади танцьори от ансамбъл “Бизоне”, които да представят богатството на добруджанския фолклор.