Ансамбъл "Бизоне" с Ева Майдел минути преди началото на международния фестивал в Брюксел.
Slide
Slide

Брюксел. Български народни танци и пъстри носии оцветиха празнично Брюксел на православния Великден.

Евродепутатът Ева Майдел поведе днес Голямото българско хоро в Сърцето на Европа. По нейна покана в проявата тази година се включи ансамбъл „Бизоне“ от Каварна.

Ева Майдел с момичетата от ансамбъл „Бизоне“

Участието на фолклорния ансамбъл „Бизоне“ от град Каварна на централния площад в Брюксел протече при голям интерес.  Хиляди българи, присъстващи на фестивала, които живеят и работят в Белгия и съседните държави Холандия, Люксембург и Германия, споделиха, че се чувстват горди. Чужденците останаха очаровани, като те се надпреварваха да си правят снимки с българските участници и да запечатат изпълненията им с мобилните си телефони и камери.

 

Пикаещото момченце – една от забележителностите на Брюксел, днес бе облечено с българска носия.

Инициативата показва не само красотата на автентичния ни фолклор, но и талантливото лице на българските музиканти, изпълнители и творци. Хорото бе започнато от Кристалина Георгиева през 2013 г., като тази година се провежда за шести път.

В Голямото хоро в Брюксел тази година се включиха музиканти и танцьори от ансамбъл “Бизоне” от Каварна, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, съставът от българи “На Хорото в Брюксел”, както и Ансамбъл “Здравец” от Гент.

Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Balkan trafik festival

Припомняме, че единодушно Общинският съвет в Каварна и кметът на черноморския град Нина Ставрева подкрепиха в инициативата тази година да участват 16 млади танцьори от ансамбъл “Бизоне”, които да представят богатството на добруджанския фолклор.

Сподели публикацията