Slide
Slide

Подводният Великден в черноморското градче се провежда за пета година. Водолазите ще се гмурнат до подводния параклис.

Приморско. Близо 20 водолази от страната ще се включат в подводен Великден край Приморско, съобщи Тодор Попов от водолазен център „Посейдон“. Любителите на подводния спорт ще посрещнат празника под вода в района на залива „Крокодилите“. Гмуркането ще се проведе в 11 часа за пета поредна година до подводния параклис.

Под водата водолазите ще си организират бой с яйца, ще похапнат козунак и ще пият шампанско, добави Попов. След това мини дайвинг феста ще се пренесе на база с бунгала, където са поканени да дойдат всички водолази.

Параклисът носи името на покровителя на рибарите и мореплавателите „Св. Николай Чудотворец”. Храмът е разположен на около 5 метра под водата и е съобразен с каноните на православието.

Великден под вода

Ликът на светеца е изработен от месинг, а на дъното върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник.

Има плоча в прослава на Светата Троица, а също и бетонова отливка с името на ктитора и подводничарския поздрав за равен брой влизания и излизания. Те са дело на скулптора Никола Диков. Идеята за параклиса е на Тодор Попов. В осъществяването са се включили много хора, дори и мюсюлманин. Мостоположението на храма е извън града, на едни скали, известни сред хората, които се гмуркат, като „Крокодилите”. Параклисът е осветен на суша от отец Гавраил. Целта на проекта е популяризиране на подводния спорт и на водолазното дело.

Сподели публикацията