Добрич. За поредна година Благодатният огън за Великден в храмовете в Североизточна България ще пристигне от Румъния. Свещеният огън в Добрич се очаква от град Мангалия около 23 часа тази вечер, съобщи за информационна агенция BGtourism.BG отец Иван. Благодатният огън ще бъде донесен в областния град от отец Емануил от храм “Света Троица”.

Варна също ще получи Благодатният огън от Северната ни съседка. В морската ни столица ще пристигне пред Катедралния храм „Свето успение Богородично“ между 23,30 и 23,45 часа, обяви Варненският и великопреславски митрополит Йоан. Причината да вземаме огъня отново чрез трансфер от Румъния, където пристига в Букурещ, е, заради по-лесната организация  и по-краткото време за пренасянето му.

При транспортиране на огъня от София, където се очаква да пристигне около 19 часа тази вечер официалната българска делегация от Йерусалим, предвождана от старозагорския митрополит Киприан, е възможно забавяне, което и заради голямото разстояние до морската ни столица, може да наруши програмата за Великденската нощ. 

В Русе Благодатният огън ще пристигне от Румъния. Около 20 часа се очаква кортежът с румънски свещеници да бъде в Гюргево, а след това русенски свещеници ще го пренесат през Дунав мост.

Свещеници от епархиите във Варна, Велико Търново и Силистра ще дойдат тази вечер във Русе, за да получат пламък от огъня.

Българската църковно-държавна делегация днес присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатният огън ще го пренесем от Йерусалим в специални, огнеупорни фенери, които са доста скъпи, като един фенер струва 1000 лева, обясни директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС. По принцип носим по четири фенера, а сега ще вземем пет фенера, защото с нас ще е и македонският епископ Яков, поясни той.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал „през ръцете“ на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. 

Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него. 

Сподели публикацията