Президентът: Туризмът заслужава особено внимание от държавата заради значимия му принос към икономиката на страната
Президентът: Туризмът заслужава особено внимание от държавата заради значимия му принос към икономиката на страната
Slide
Slide
Slide
Slide

Незабавната подкрепа за сектора ще бъде възвърната многократно за държавата след успешен сезон, заявиха от бранша

София. Стратегическата цел в областта на туризма за България е да стане модерна целогодишна туристическа дестинация. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за нашата икономика и като такъв заслужава особено внимание от страна на държавата, защото той притежава един от най-високите мултипликатори в икономиката. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Националния борд по туризъм. Разговорът се състоя на „Дондуков“ 2 по инициатива на гостите.

По време на срещата държавният глава изтъкна необходимостта от дългосрочна национална стратегия за развитие на отрасъла, така и от спешни мерки, които трябва да се предприемат в най-кратки срокове, за да се компенсират както очакваният спад на руски и украински туристи, така и нарастващите разходите на бизнеса. Той акцентира още върху нуждата от разработване на активни държавни политики за развитие на дуалното образование, в това число включването на стажове и практики от областта на туризма в образователния процес, както и от цялостна, активна и успешна международна рекламна кампания на България като туристическа дестинация.

От бранша заявиха, че след един успешен летен сезон своевременната подкрепа за туризма ще бъде възвърната многократно за държавата. На срещата бяха изразени опасения от очертаващите се предизвикателства покрай липсата на прогноза за очакваните приходи на фона на системно увеличаващи се разходи. Продължаване действието на мярката 60/40, подпомагането на бизнеса заради високите цени на електричеството, запазване на намалената ставка ДДС са сред краткосрочните належащи мерки, които по думите на браншовата организация ще спасят сезона и ще възвърнат многократно повече средства в държавния бюджет.

България се представя в международното туристическо изложение в Израел

От Националният борд по туризъм настояват и за актуализиране на методологията за изчисление на приноса на туризма към българската икономика, което може да се постигне на базата на изготвяне на достоверна, актуална и всеобхватна база данни. Възприемането на модела на Световната организация по туризъм у нас ще е полезен за управлението на сектора, смятат от бранша.

Държавният глава заяви, че президентската институция е открита за диалог и готова да подкрепи всяко градивно предложение, което ще е от полза за развитието на туристическия отрасъл в България.

Сподели публикацията