Slide
Slide

Банкя. На 29 септември 2022 г. ще се проведе Ден на отворените врати в сградата на обновената и възстановена Централна минерална баня в Банкя. В рамките на този ден гражданите имат възможност да посетят и разгледат обновената сграда, която предстои да отвори врати.

Позната още като Царската баня, тя е създадена по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както и по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

За гражданите, които желаят да посетят и разгледат Централната минерална баня, ще имат възможност да го направят на 29.09., когато ще бъдат организирани обиколки с начални часове 11:00 ч., 14:00 ч. и 17:00 ч.

От 30 септември 2022 г., централната минерална баня в Банкя ще отвори врати за посетители. Работно време на обекта ще бъде от 9.00 до 20.00 ч. – всеки ден.

Сподели публикацията