Все повече българи инвестират в този супер рядък скъпоценен камък
Все повече българи инвестират в този супер рядък скъпоценен камък
Slide
Slide
Slide
Slide

Цените на изключително редкия скъпоценен камък танзанит са се увеличили значително, като през 2018 година отбелязват рекорд на международните пазари от откриването му през 1967 година. По данни на асоциациите за търговците на танзанит (TASGEDO и ТAMIDA) при камъните с тегло над 1 грам ръстът е двоен – от около 350 щ.д. средна цена през 2017 година до 700 щ.д. през 2018 година. При камъни с много високо качество обаче тя вече достига до 2000 щ.д. за карат.

Основна причина за това е държавната политика на Танзания, където се намира единственото в света находище на танзанит. През 2018 година бе завършен проектът за изграждане на защитна стена около четирите основни мини с дължина 24 км и само един охраняван от армията вход. Целта е тя да спре контрабандата и нелегалния износ, които преди това са достигали до 40% от общия. Освен това в сила е и регулацията, която не позволява експорта на необработени камъни с тегло над 1 грам.

“Всичко това естествено повиши чувствително цената на танзанита на международните пазари, като с особена тежест важи за камъните с високо качество и над три карата”, обясни Рабия Мула, посланик на Международната асоциация на индустрията за скъпоценни камъни (ICA) и представител на една от компаниите с лиценз за добив на танзанит. “Нашето очакване е увеличението на цените да продължи в краткосрочен план с мерките за ограничаване на износа, а в дългосрочен – с напредването на изчерпването на ресурса. За разлика от други скъпоценни камъни, танзанитът е открит само в една, много ограничена локация, което значи, че след 15-20 години може да няма повече добив”, допълни тя.

Танзанитът е един от най-редките скъпоценни камъни в света – 1000 пъти по-рядък от диамантите. Залежите са ограничени, а единственото място за добив е малък ареал в Танзания в полите на планината Килиманджаро. Открит през 1967 година, камъкът получава името си от известнен нюйоркски бижутер. Дизайнерите на бижута по света го ценят високо заради изключителния му син цвят и способност да пречупва светлината в различни нюанси, което според експерти го прави по-красив и от сапфирите. Синтетичният добив и имитация са невъзможни, което е допълнителна гаранция при инвестиция.

До началото на 21 век около 70% от износа на танзанит е предназначен за САЩ. През последното десетилетие обаче пазарът се преструктурира значително като едни от най-силните експортни дестинации са в Азия. Интересът в Европа също се е увеличил значително като продажбите са се увеличили в пъти.

“За година и половина след установяването на официалното ни представителство в България вече имаме стотици клиенти, закупили танзанит от нас. Очакваме интересът да нараства, защото все повече българи разбират, че това е сигурна инвестиция с потенциал за висока доходност, която е конвертируема по цял свят. Това е и разумна алтернатива на фона на ниски банкови лихви и прогнози за световна икономическа стагнация през следващите години”, обяснява още Рабия Мула.

Най-търсени у нас са камъните между 1,5 и 3 карата с качество ААА, но има и екслузивни поръчки за танзнанит над 9 карата с топ качество ААА+, които са пример за добро дългосрочно инвестиционно решение.

“Много е важно при покупка да имате сертификат за произход на камъка. Това гарантира не само качеството, но и това, че е добит по етичен начин”, обяснява Рабия Мула като уточнява, че това е едно от основните предимства на бранда Amodoria, който предоставя такава гаранция у нас. В допълнение при придобиване на по-големи и ценни камъни на клиента се предлага опция за придобиване на международна регистрация на камъка с получаване на уникален сертификационен номер от независима организация.

Инвестицията във фасетиран танзанит не пречи той да бъде инкрустиран в бижута. В Amodoria се предлага специален дизайн, който запазва камъка и позволява последващо изваждане и евенутално използването му в ново бижу. Това е особено подходящо решение при предаването на камъка от поколение на поколение в едно семейство.

Обичайно след обработката танзанитът има син цвят в разнообразни нюанси, като всеки един камък е уникален и не може да има повторение. Танзанитът се среща и в по-редки нюанси на зелено и жълто, а розовият танзанит е сред на най-редките скъпоценни камъни в света.

Сподели публикацията