Slide
Slide

Оптимистичната прогноза за въвеждане на еврото в България е 1 януари 2022 г. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусия с участието на еврокомисаря Валдис Домбровскис, заместник–председател на Европейската комисия.

Ако стрес тестовете на българските банки приключат до юни т.г., ще може да кандидатстваме за влизането в ERM 2, известна като чакалнята на Еврозоната. В нея левът ще трябва да бъде две години и през 2021 г. България да влезе в Еврозоната, коментира финансовият министър.

Това е оптимистичен вариант на пътя ни към Еврозоната, защото в тези две години трябва да променим законодателството ни.

Но преди това до лятото трябва да приключи проверката на ЕЦБ на шестте български банки, които са определени значими за банковата ни система. Вече са избрани одиторите, осигурени са и средствата за проверката на финансовите ти институции, отговори Горанов на въпрос от публиката на какъв етап е проверката.

Финансовият министър допълни, че влизането ни в чакалнята зависи от 19 държави-членки на Еврозоната, ЕЦБ и Дания.

До преди години 9 от 10 български граждани не са били запознати какво ще стане в случай, че приемем еврото като валута, коментира евродепутатът Ева Майдел по време на дискусията.

Преди 9 месеца започнаха дискусиите за влизане в Еврозоната. “Първото важно нещо, което успяхме да направим, е, че вече имаме план за влизане в Еврозоната”, коментираме Майдел. По нейни думи сега е важно да се работи за по-добрата осведоменост на гражданите, от които повече от половината не знаят какво ще стане. Липсата на информация води до фалшиви новини, каза Майдел.

Темата коментира и Горанов. По думите му се спекулира с възможен забавен растеж на икономиката ни и бъдеща висока инфлация след като еврото замени българския лев.

По думите му ценовите изменения се регулират с чрез вдигане на заплатите.

В края на годината можем да очакваме и по-ниски цени за трансгранични преводи благодарение на нов регламент. “Ако сега плащаме по 30-50 лева, то през декември потребителите вече ще плащат десетократно по-ниски суми”, завърши Майдел. По нейни думи е важно да се покажат ползите от приемането на еврото на потребителите, което и стана с приемането на регламента. Монитор

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията