Slide
Slide

Стара Загора. Осем е цифра, която символизира Стара Загора, защото нейната история започва преди осем хиляди години и през всички тях е сменила точно осем имена – Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник, Стара Загора

Стара Загора е история

Потопете се в бита на хората живели преди 8000 години, като посетите музей „Неолитни жилища“. Двуетажният дом, датиращ от епохата на ранния неолит (ср. на VI хил. пр. Хр.), е най-добре запазената и с най-богат инвентар къща в Европа от този период.

Стара Загора е красота

Блясък и великолепие, това са думите, които описват античния град Августа Траяна. Основан около 106-108 г. от римския император Марк Улпий Траян, античният форумен комплекс се намира в самия център на града и днес е притегателно място както за туристите, така и за хората на изкуствата.

Стара Загора е символ

Величественият монумент „Бранителите на Стара Загора“, който се намира на края на града, пресътворява Самарското знаме – символ на Освобождението, пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни и което и до днес ни дава повод да бъдем горди със славната си история. Всяка година на 3- ти март хиляди признателни българи изминават Пътя – поклон, носейки 300- метровия национален флаг от центъра на града до монумента.

Стара Загора е изкуство

„Град на поетите“ – неслучайно градът е получил това духовно прозвище. Впуснете се в културния живот на Стара Загора, като посетите Музей „Литературна Стара Загора“ – първият извънстоличен комплексен литературен музей, първата извънстолична опера, разгледате изложбите в Художествената галерия и видите как куклите оживяват в Държавен куклен театър – Стара Загора.

Стара Загора е аромат

Градът, в който ароматът на липи се усеща по всичките му прави улици. През месец юни жители и гости на Стара Загора могат да се насладят не само на богатия културен календар, но и на неповторимия аромат на липите и да се разходят в един от най – големите и красиви паркове в България – Аязмото. За него се носят легенди, а най-ценното му съкровище е безкрайното море от зеленина, където можете да видите различни екзотични дървесни видове и храсти.

Стара Загора е вкус

Разберете тайните на местната кухня, в която са вплетени стари обичаи. Научете как се приготвя лютеницата, какво е специфичното за змейовския пелин и минете „По пътят на хляба“. Вкусете това, което сръчни ръце приготвят от черешите и райските ябълки.

Стара Загора е младост и динамика

Местата, които са предпочитани от младите хора в града са неизброими, а обновената пешеходна зона е само едно от тях. В зелените площи и парковете, спортните площадки са оживени през всички сезони. За феновете на спорта, Стара Загора е място, което привлича жители и гости на града с множество състезания от международен и национален мащаб.

Стара Загора е преживяване

Стара Загора е място, където гарантирано ще се забавлявате, ще се потопите в историята, ще откриете непознатото, ще се докоснете до природата и ще прекарате забавни мигове в обновеният и най – модерен зоопарк в страната. Срещата с красивия бял тигър ще ви донесе едно неповторимо преживяване.

Стара Загора за теб……

Сподели публикацията