Slide
Slide

София. В стремежа си да минимизират разходите и да отговорят на екологичните норми и очаквания на гостите си, напоследък много хотели по света залагат на новите технологии. Редици процеси се автоматизират и роботизират, въвеждат се пестящи енергия и ресурси решения, налагат се практики за минимизиране и рециклиране на отпадъците.

Трудно обаче ще откриете по-иновативен и изпреварил времето си хотел от Svart. Той се строи в момента в Норвегия, малко над полярния кръг, в подножието на величествения ледник Svartisen. Това, което отличава Svart от почти всички подобни хотели по света са технологиите и методите на строителство, благодарение на които, в рамките на 60 години след пускането му в експлоатация, хотелът ще е генерирал повече електроенергия, отколкото е консумирал за целия си жизнен цикъл – строителство, експлоатация и евентуално последващо разрушаване. Няма смисъл да изтъкваме, че при самото строителство се търси минимален отпечатък върху девствения полярен ландшафт, а на гостите ще бъде предложен богат набор „екологични“ и уелнес преживявания.

HoReWeek писа за Svart още преди три години, но новото сега е, че вече е ясно кога ще бъде открит той – през 2024 г., а освен това собствениците подписаха договор за управление с луксозния хотелски бранд Six Senses, което гарантира изключително ниво на обслужване.

Ивайло Лефтеров, снимки личен архив
Друга интересна новина във връзка с проекта е, че инвестиционният му директор – българинът арх. Ивайло Лефтеров, ще бъде лектор в програмата на  HORECA Design & Architecture Breakfasts 2022. Професионалният форум за инвестиции, архитектура и дизайн на хотели и заведения събира на 21 юни в Гранд Хотел Милениум София инвеститори, архитекти, интериорни дизайнери и доставчици в тази област, които ще обсъдят актуалните тенденции, ще обменят идеи и ще се срещнат с колеги и партньори, съобщи HoReWeek.

Сред акцентите на програмата на събитието ще бъдат:

  • „Умни“, устойчиви, запомнящи се: как еволюират хотелите и как се променят изискванията при тяхното проектиране?
  • Да разказва истории, да отразява спецификите на локацията, да прави чудесно първо впечатление – какви са целите на добрия дизайн и как чрез него хотелът може да изпъкне пред конкуренцията?
  • След бума в строителството на хотели преди няколко години, сега идва ред на обновяването на този сграден фонд. Каква е ролята на архитекти и дизайнери за бъдещия успех на тези „рестартирани“ обекти?
  • Доколко новите технологии и решения (по-големи телевизори, автоматизация, AI и пр.) ще повлияят върху дизайна на хотелската стая в близко бъдеще?
  • Off-grid хотели: има ли бъдеще за тях и заслужават ли си инвестициите?
  • Конферентните зали като източник на допълнителни приходи: какво трябва да знаят архитектите за събитийния бизнес?
  • Хотелският ресторант като магнит за местните: какви са особеностите при проектирането?
  • Каква е ролята на интериорния дизайн за успешното препозициониране на ресторанта, бара, кафенето и клуба? Кои са най-важните фактори за успеха на заведението?
  • …и много други.

Освен че ще направи преглед на пазара и инвестициите в хотели и заведения у нас, HORECA Design & Architecture Breakfasts 2022 ще даде възможност за творчески и делови контакти между инвеститори, архитекти, интериорни доставчици, строителни фирми и фирми-доставчици.

Форма за регистрация на архитекти и интериорни дизайнери

Форма за регистрация на хотелиери

Форма за регистрация на фирми-доставчици

Сподели публикацията