София. Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващо подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедура BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“

Обединение „Бъдеще за туризма“ алармира с писмо до медиите, че браншът е сериозно обезпокоен от липсата на информация кога ще бъдат отворени двете програми за подпомагане на засегнатите от кризата сектори на икономиката – мярката по ПМС 151 (60/40) и мярката по РМС 429, както и на третата фаза на процедура „BG16RFOP002-2.095 – Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

От 1 май по три начина ще се влиза в България

„Обръщаме се към Правителството и към Народното събрание с въпроса кога ще стартират тези процедури, при отнето правото да работим и обективно жизненоважно значение на подкрепата за оцеляването на туроператорите и туристическите агенции до рестарта.

Туроператорската дейност е най-пострадалият сектор на икономиката в условията на безпрецедентна криза и е единственият, който вече 13 месеца не е в състояние да работи. Работодателите в сектора разчитат на мерките по ПМС 151 и по РМС 429 за осигуряване на заплатите на персонала, които запазиха по време на изключително дългата криза. Работниците трябва да получат навреме възнагражденията си, независимо от политическата ситуация в този момент.

Фирмите туроператори и туристически агенти са в невъзможност да осигурят ликвидността си, без обещаната подкрепа за месец април под формата на подпомагането по трета фаза на програмата за затворените бизнеси – процедура BG16RFOP002-2.095. Краят на месец април вече чука на вратата, а процедурата дори не е стартирала. Все още не са финализирани и плащанията към фирмите по втората фаза.

България ще признава бързи тестове на 16 производителя

Обещаната подкрепа на най-засегнатия сектор от икономиката не трябва да бъде подценявана, защото кризата не е приключила и ни чакат тежки месеци“, се казва в писмото на ОБТ.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията